Pentru a regla balanta comerciala deficitara intre cele doua state, presedintele chinez propune o lista de produse chinezesti ce pot fi importate de romani.
Pregatirea unei liste cu produsele chinezesti ce pot fi importate de Romania este modalitatea prin care Guvernul de la Beijing vede diminuarea deficitului balantei comerciale intre cele doua tari. "Avand in vedere deficitul balantei comerciale intre Romania si China, din proprie initiativa Guvernul chinez a stabilit trecerea la o politica de diminuare a deficitului balantei comerciale intre cele doua tari, dand prioritate achizitiilor de marfuri de pe piata romaneasca si solicitand intocmirea unei liste de marfuri care pot fi importate din Romania", a declarat Traian Basescu.

El a subliniat ca informatia a fost preluata de la seful statului chinez, Hu Jintao. O alta chestiune importanta dezbatuta de Basescu cu oficialul chinez a fost aceea a unor investitii chineze pentru infrastructura romaneasca. Seful statului roman a precizat ca Guvernul chinez este pregatit sa finanteze doua proiecte. Cel de la podul Braila-Macin si cel al centurii Bucurestiului. "Solicitarea statului roman esta aceea ca firmele chineze care vor fi implicate in aceste proiecte sa adapteze exigentele lor la sistemul de concurenta pe care Romania l-a adoptat deja premergator intrarii in UE", a explicat Basescu. El a subliniat inca o data ca toate aceste investitii se vor face fara incalcarea principiilor concurentiale si fara a intra in divergenta cu criteriile UE.

Hu Jintao: ''Romania, un bun partener in centrul si estul Europei''

''Respectam calea de dezvoltare aleasa de poporul roman si privim Romania ca pe un prieten si ca pe un bun partener in centrul si estul Europei", a afirmat presedintele chinez Hu Jintao. El a subliniat ca relatiile chino-romane au intrat intr-o noua etapa de dezvoltare. Oficialul chinez a afirmat ca saluta aderarea Romaniei la principiul "o singura China" si la politica de prietenie cu China. ''Cele doua parti au stabilit o incredere politica reciproca si un cadru de egalitate, au consolidat avantajul economic si intelegerea reciproca, precum si coordonarea stransa in diverse probleme internationale", a declarat Hu Jintao, citat de Xinhua.

El si-a exprimat convingerea ca aceasta vizita va contribui la dezvoltarea prieteniei traditionale romano-chineze, va intari cooperarea si va impulsiona parteneriatul global de prietenie dintre cele doua tari, in pofida tranzitiei la nivel international si pe plan intern. Presedintele chinez a precizat ca dezvoltarea cooperarii chino-romane in domenii precum: educatia, cultura, turismul si intensificarea consultarilor si a coordonarii pe probleme ca drepturile omului, reforma ONU si campania impotriva terorismului ar fi una benefica pentru ambele state. Traian Basescu si-a exprimat acordul cu afirmatiile omologului sau chinez Hu Jintao privind intensificarea cooperarii intre Romania si China, precizand ca statul roman priveste China ca pe un important partener economic in Asia, saluta investitiile oamenilor de afaceri chinezi si va crea conditii favorabile in domeniul politicii de investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri