Agricultorii romani vor achita anul viitor nota de plata pentru steguletele rosii aplicate de UE autoritatilor romane.
Fermierii sint in pericol de a nu primi fonduri europene dupa integrare, pentru ca autoritatile nu au reusit sa se mobilizeze si sa ingalbeneasca steguletele acordate de UE. Avertizarile primite de Romania de la oficialii europeni sint legate mai ales de nefunctionarea Agentiei de Plati si de neregulile existente in asigurarea sigurantei sanitar-veterinare.

Nu e acreditare, nu vin banii

Daca, pina la finalul anului, institutia care trebuie sa gestioneze fondurile venite de la UE nu lucreaza eficient, nu vor fi alocate fonduri. Agentia de Plati trebuie sa fie functionala inainte de octombrie, pentru a fi acreditata inainte de finalul anului. Regula Comisiei Europene este simpla: nu exista acreditare, nu sint alocati banii. In plus, produsele europene vor intra masiv in Romania, in timp ce alimentele noastre nu vor putea iesi din tara. Din pacate, nu exista o solutie de mijloc. Agentia trebuie sa fie gata de acreditare pina in septembrie pentru a fi mentionat acest lucru in Raportul Comisiei, altfel nu vor aloca fonduri, ne-a declarat Valeriu Steriu, fost secretar de stat pe Integrare in Ministerul Agriculturii. Agentia de Plati trebuia sa fie deja pregatita sa gestioneze fondurile, oficialii romani facind eforturi de a o pune pe picioare pe ultima suta de metri. Trebuie sa indeplinim numarul de personal si de spatii, dar si sa elaboram procedurile. Pina acum am angajat 1.400 de persoane si pina in vara vom mai organiza doua concursuri, a spus Sorin Chelmu, secretar general in Ministerul Agriculturii.

Doi ani de pregatire

Avind in vedere ca abia in luna august se va termina recrutarea personalului, dupa care va trebui facuta constructia institutionala, este greu de crezut ca se va pune totul la punct in timp util. Cind s-a infiintat Agentia SAPARD am pierdut doi ani pina a devenit operationala, asa ca este greu de crezut ca Agentia de Plati va fi gata sa administreze sume atit de mari in doar citeva luni, ne-a precizat Stefan Mitrache, primul director al Agentiei SAPARD. Probleme in functionarea agentiei apar si pentru ca nu a fost inca realizat Registrul fermelor, pe baza caruia sint alocati banii catre fermieri.

40% din bani vor fi restituiti


Comisia Europeana va face oricum o evaluare a capacitatii Romaniei de a cheltui banii. Avind in spate experienta Programului SAPARD, cu siguranta membrii Comisiei Europene vor face o analiza si nu vor bloca bugetul Uniunii pentru Romania, o tara care nu este in stare sa absoarba fondurile, a spus Mitrache. Oricum, si daca va primi toti banii, Romania nu va reusi sa-i cheltuiasca. Noi nu am putut absorbi un miliard de euro in sapte ani si acum va trebui sa-l cheltuim intr-un singur an. Probabil ca vom da inapoi vreo 400 de milioane de euro, a spus Steriu.

Exemplu de calcul

Fermierul roman primeste un sfert din subventia primita de unul european. Daca, de exemplu, un fermier francez primeste de la UE 100 de euro/ha, cel roman va primi 25 de euro/ha. La aceasta suma se mai poate adauga o subventie nationala, din bugetul de stat, de 30 de euro/ha. Daca Romania nu va obtine fondurile europene, agricultorul roman va ramine doar cu subventia de la Guvern.

Cinci probleme sanitar-veterinare

In domeniul sanitar-veterinar, Romania se confrunta cu cel putin cinci probleme pentru care este pasibila de steguletul rosu. In primul rind, autoritatile vor trebui sa rezolve intirzierile aparute in identificarea animalelor, apoi sa asigure siguranta granitei de Est a UE prin infiintarea Punctelor de Trecere la Frontiera. Neutralizarea deseurilor de origine animala, inchiderea unitatilor de procesare neconforme si eradicarea pestei porcine sint celelalte probleme care trebuie rezolvate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri