Prognoza preliminara de primavara sustine cu optimism obiectivele Guvernului. PIB-ul creste cu 6%, inflatia se potoleste, la fel si deficitul de cont curent
Comisia Nationala de Prognoza (CNP), adica institutia guvernamentala care incearca sa prevada cum se va misca economia in viitor, a dat publicitatii prognoza preliminara de primavara. Poate deloc surprinzator, pentru ca este vorba totusi despre un organism guvernamental, CNP vede in acest moment ca indicatorii macroeconomici vor evalua in linie cu obiectivele guvernamentale. Produsul intern brut al Romaniei va totaliza, in 2006, 330 de miliarde de lei noi si va creste fix cu 6%.

Un rol important in aceasta crestere este atribuit agriculturii, silviculturii si exploatarii forestiere, domeniu care se prevede sa contribuie cu un plus de 3,5% la cresterea PIB. Si constructiile ar urma sa aiba un aport hotaritor, in dreptul lor figurind un plus de 12% fata de ceea ce s-a intimplat anul trecut. Si in ceea ce priveste deficitul de cont curent, care a dat dureri de cap pe tot parcursul anului trecut, prognoza este in ton cu doleantele autoritatilor. La sfirsitul anului in curs, deficitul de cont curent va scadea la 8,5% din PIB, fata de 8,7% in 2005.

Previziuni contrazise

Prognoza CNP vine sa contrazica previziunile anterioare aparute pe piata. Spre exemplu, Economist Inteligent Unit apreciaza pentru 2006 ca Romania va avea un ritm de crestere de doar 4,4% pe fondul incetinirii avansului consumului privat si in urma inaspririi politicilor fiscale si monetare.

La rindul sau, Societatea Academica din Romania a prezentat recent un Raport de analiza si prognoza in care apreciaza ca se va inregistra o crestere economica rezonabila, de circa 4,6%, si o reducere a deficitului de cont. Este prea devreme pentru optimism, pentru ca se pare ca o sa avem iar probleme cu inundatiile, iar deficitul comercial a crescut deja foarte mult in primele luni ale anului, spune profesorul de economie Daniel Daianu.

Inflatie mai scazuta decit spera BNR

Potrivit estimarilor CNP, in nici o luna din acest an cresterea medie a preturilor nu va mai depasi 1%. Cea mai inalta inflatie lunara din 2006 este anticipata pentru luna octombrie a acestui an (+0,9%), dupa ce in luna iulie preturile ar urma sa creasca cu 0,8%. Ceea ce surprinde la prognoza guvernamentala este ca, in ceea ce priveste evolutia inflatiei, ea este mai optimista chiar decit cea a Bancii Nationale a Romaniei.

Astfel, cresterea medie a preturilor calculata in decembrie 2006 fata de decembrie 2005 este estimata de CNP la 6%, in vreme ce sperantele BNR se-ndreapta acum spre un 6,5% inflatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri