Romania se poate imprumuta la dobinzi mici, pentru ca are un grad de indatorare ridicol si ratinguri bune
Doua dintre cele mai avizate voci din economia romaneasca propun guvernului tot atitea variante la majorarea unei taxe principale in 2007. Prima ar fi un imprumut al Romaniei pentru acoperirea unor cheltuieli bugetare, iar cea de-a doua ar fi vitalizarea economiei rurale si taxarea ei. UE nu ne poate obliga sa crestem cota unica sau TVA, dar ne cere solutii pentru majorarea urgenta a veniturilor bugetare, prea slabe pentru o existenta normala in piata unica.

Baltazar: Statul se poate imprumuta

Analistul economic Bogdan Baltazar crede ca o alternativa la majorarea TVA sau a cotei unice ar fi imprumutul. El argumenteaza ca Romania are un grad de indatorare ridicol pentru un stat european si in plus este privita foarte bine de investitori. Daca TVA-ul ar fi majorat, preturile ar creste imediat cu cel putin 1,5%. Este clar ca va scadea si consumul, dar nu foarte mult. Cel putin nu intr-atit incit sa nu deranjeze inflatia. Ar fi clar o miscare inflationista. Iar aici avem o mare problema. Si guvernatorul Isarescu a recunoscut-o: tinta de inflatie pe acest an, de 5%, este mai mult una mobilizatoare. Sint de parere ca abia anul acesta vom atinge tinta propusa pentru 2005, de 7%.

Ar exista si variante la majorarea TVA sau a cotei unice. Cea mai viabila cred ca ar fi imprumutul. Romania are acum un grad de indatorare derizoriu, de 27%. In plus, avem ratinguri bune de tara. De exemplu, Standard&Poors ne-a dat investment grade. Urmeaza sa ni-l atribuie si Moodys, care sint intotdeauna mai circumspecti. Deci statul se poate imprumuta la dobinzi foarte mici pentru a aduce bani la buget. O poate face din exterior, dar mai ales de pe piata interna, care este pur si simplu invadata de bani, ne-a declarat Baltazar.

Daianu: Fiscalizarea agriculturii

Profesorul Daniel Daianu crede ca o varianta la majorarea taxelor ar fi largirea bazei de impozitare. In particular, taxarea agriculturii. Teoretic, daca am largi baza de impozitare in agricultura, totul ar fi in regula. Agricultura ocupa circa 14% din PIB, dar contributia ei la buget este nula. Daca ar fi fiscalizata, veniturile bugetare ar creste pina la 34% din PIB. Intrebarea cea mare este Poate fi fiscalizata?. Este un proces lung care presupune o transformare majora a economiei rurale.

Daca s-ar majora TVA, Guvernul nu trebuie sa se astepte la rezultate exceptionale. In primul rind s-ar compromite inflatia pe 2007. Apoi, ma indoiesc sa mai urce consumul in ritmul din ultimii ani.

O majorare a cotei unice ar fi ceva mai complicata. In primul rind va pune intr-o lumina defavorabila conducerea actuala, pentru ca in 2004 s-a promis 16%. Apoi marirea cotei unice ar devaforiza pe cei cu venituri mici. Sint multi si Guvernul va trebui sa compenseze aceasta majorare cumva. Astfel s-ar reveni la o cota progresiva. Va fi interesant de vazut cum va reusi Guvernul sa iasa din acest impas. Din punct de vedere politic e foarte greu sa recunosti ca ai gresit. In acelasi timp, discordanta cu FMI si Comisia Europeana ar trebui sa dispara. Nu e bine, ne-a declarat Daianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri