Registrul Fermelor nu a fost inca finalizat, desi termenul- limita era 31 martie. Fara Registru, nu se stie citi bani le revin taranilor romani dupa aderare.
Toata suprafata agricola a Romaniei, impartita pe parcele, trebuie cuprinsa in acest document si pina acum nu au fost nici macar inregistrate toate exploatatiile agricole. Dintr-un total estimat de 1.550.000 de ferme, s-a reusit identificarea a 1.370.000, cu o suprafata de 8,2 milioane de hectare. In plus, urmeaza partea grea: corelarea fiecarei bucati de pamint cu proprietarul. Acum nu se mai merge din casa in casa pentru a identifica proprietarii de teren, se lucreaza la date, se lauda Nicolae Sterghiu, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.

Intrucit acest Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) este vital pentru derularea fondurilor europene si, in consecinta, pentru functionarea Agentiei de Plati sint toate sansele ca Uniunea Europeana sa nu ingalbeneasca cele doua stegulete rosii pe care ni le-a promis tocmai pentru aceste probleme. In ciuda evidentei, oficialii romani ramin optimisti. Speram ca acele sase drapele rosii de la Uniunea Europeana, unul pentru IACS, unul pentru constructia noilor agentii si patru pentru domeniul sanitar-veterinar, sa se faca cel putin galbene, spune Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Cert este ca sistemul de identificare a parcelelor nu a fost pus la punct, iar Agentia de Plati nu functioneaza si, in consecinta, cel putin cele doua stegulete rosii nu-si vor schimba culoarea prea usor.

Asteptam absolventii 2006

Pentru a primi banii de la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa reuseasca sa acrediteze agentia pina la finalul acestui an. Intrucit procedurile europene dureaza foarte mult, este greu de crezut ca se va reusi aceasta performanta.

Cu atit mai mult cu cit conducerea Ministerului Agriculturii nu a reusit nici macar sa angajeze tot personalul necesar functionarii APIA. Abia au fost incadrate 1.400 de persoane si numarul de posturi este de 5.000. In septembrie vom organiza concurs pentru ultimele 2.400 de posturi, a spus Craciun. Pentru a justifica intirzierea in actiunea de selectare a personalului, directorul APIA a spus ca asteapta toamna pentru a termina studentii facultatea. Cei care sint acum in ani terminali vor veni sa se angajeze la noi. Cu ei este mai usor, pentru ca sint mai deschisi informatiilor noi, chiar daca nu au experienta, a spus Sterghiu.

105 milioane de eurocalculatoare, masini, marmura

Pentru a face functionale cele doua Agentii de Plati, Ministerul Agriculturii cheltuieste peste 100 de milioane de euro. Numai pentru punerea la punct a APIA sint alocati de la buget 95 de milioane de euro, iar din Programul PHARE vor fi alocati 10 milioane de euro. In total, vor fi cheltuiti 105 milioane de euro pentru punerea in functiune si achizitionarea de logistica (calculatoare, masini) la APIA, a precizat Craciun.

Mai putini bani sint prevazuti pentru Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fiind vorba despre fosta Agentie SAPARD. In buget sint alocati 2,5 milioane de lei noi, iar prin Programul PHARE vor fi alocati bani prin doua proiecte, unul de un milion de euro, iar celalalt de 1,5 milioane de euro. Banii vor merge in primul rind spre pregatirea personalului, a spus Danut Apetrei, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Proiecte SAPARD de 45 de milioane de euro/luna

Romania trebuie sa aloce in acest an 560 de milioane de euro din Programul SAPARD, altfel banii vor fi pierduti. Numai pina la finalul anului mai exista posibilitatea de a incheia contracte. Am facut un calcul si incepind cu aceasta luna va trebui sa alocam in medie cite 45 de milioane de euro/luna. Ceea ce este destul de greu, avind in vedere ca in luna martie am reusit sa alocam doar 30 de milioane de euro, a spus Apetrei. Pentru ca proiectele destinate fermierilor si procesatorilor nu pot acoperi aceste fonduri din lipsa cofinantarii, oficialii romani isi pun speranta in realocarea de fonduri catre masura de imbunatatire a infrastructurii. Comisia Europeana nu a luat inca o decizie in acest sens.Mai este asteptata si decizia CE privind acreditarea a inca patru masuri, printre care si cele publice de silvicultura si laboratoare sanitar-veterinare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri