Crearea unei piete energetice extinse reprezinta unul dintre obiectivele Uniunii Europene pe care Romania il sprijina si il promoveaza, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, la deschiderea lucrarilor Conferintei Energiei in Regiunea Marii Negre.

Trebuie sa implementam pe pietele interne mecanisme de piata si cadre de reglementare adecvate pentru a atrage investitii in domeniul retelelor de transport de gaze naturale, transport si productie de energie electrica, a subliniat Seres.

Romania isi poate rezolva problemele cu care se confrunta in plan energetic cu ajutorul unei piete extinse, deschise competitiei. In acelasi timp, a venit momentul sa implementeze politici si strategii care sa asigure securitatea energetica si accesibilitatea preturilor pentru populatie, a aratat ministrul.

De asemenea, ministrul este de parere ca, prin promovarea parteneriatelor si acordurilor de cooperare, vom putea raspunde cererii globale de energie, care va creste cu 40% in urmatorii 20 de ani prin cresterea populatiei si a industrializarii.

Guvernele Si mediul de afaceri pot asigura un domeniu energetic viabil
Noile capacitati de productie se dezvolta cu dificultate din cauza investitiilor substantiale care sunt necesare, a metodelor de management al riscului tot mai sofisticate, dar si din cauza numarului tot mai mare de parteneri. In acest context, Seres a aratat ca guvernele si mediul de afaceri au puterea de a adapta politicile nationale in scopul dezvoltarii industriei energetice si al eficientizarii acestui domeniu. Pentru a asigura securitatea in furnizarea energiei pentru toata Europa este nevoie de realizarea unor noi infrastructuri, fapt ce va deveni realizabil odata cu incheierea de colaborari si parteneriate cu furnizorii, dar si cu tarile in tranzit, a explicat oficialul.

Securitatea furnizarii, in acelasi timp cu protectia mediului, reprezinta principalele obiective ale politicii noastre energetice, obiective realizabile prin promovarea unei politici sustenabile orientate catre competitie, a mai spus ministrul Seres, care s-a referit, de asemenea, la optiuni precum energia nucleara, energia hidro si cea regenerabila.

Punctul de vedere al SUA: provocarile pot fi oportunitatii

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenta Sa Michael Taubman, este de parere ca incurajarea sectorului energetic este un element care ar trebui sa apropie statele din regiune, in conditiile in care regiunea Marii Negre detine resurse importante de energie.

Modul in care aceste resurse sunt organizate si dezvoltate va avea o influenta majora asupra prosperitatii si stabilitatii tuturor tarilor din bazinul Marii Negre, multi ani de acum incolo, a explicat Taubman.
In opinia sa, Romania si vecinii sai trebui sa-si alinieze politicile si strategiile in asa fel incat sa transforme provocarile in oportunitati pentru Guvern, mediul de afaceri si cetateni.

Mai mult, a aratat acesta, regiunea Marii Negre ar putea beneficia de armonizarea reglementarilor in domeniul comertului si de o mai puternica si mai integrata infrastructura. Interconectarile in sectorul electricitatii, gazelor naturale si petrolului vor trebui realizate in asa fel incat sa fie eficiente, iar distributia acestora sa nu afecteze regiunea in eventualitatea unei intreruperi a alimentarii, a adaugat Taubman.

Acesta a explicat ca Statele Unite ale Americii sprijina multe din initiativele de promovare a cooperarii in randul tarilor din regiunea Marii Negre, iar o parte a preocuparilor comune trebuie sa o reprezinte promovarea democratiei si reglementarilor legislative, incluzand si tari precum Georgia si Ucraina.

Romania poate deveni un centru major de productie

Reprezentantul delegatiei Comisie Europene (CE) in Romania, Onno Simons, a aratat ca regiunea Marii Negre are un potential major pentru tranzitul de produse naturale, iar cooperarea regionala nu a fost una foarte functionala pana in prezent. Potrivit lui Simmons, pana in 2007 in tarile regiunii Marii Negre va fi promovat un program de colaborarea transfrontaliera.

Reforma sectorului energetic este elementul cheie in realizarea dezvoltarii de durata in sector, a aratat reprezentantul CE la Bucuresti. Potrivit acestuia, Romania si Bulgaria sunt intr-o faza avansata in drumul spre UE, iar Romania fiind un important prelucrator de energie are toate premizele sa devina un centru de productie major in Europa.

De asemenea, acesta a aratat ca preturile sunt volatile, cererea este tot mai mare, iar riscurile care afecteaza retelele de transport trebuie sa fie cat mai mici. Reprezentantul CE a reiterat necesitatea unor investitii majore in infrastructura, o securitate si o competitivitate in procesul de furnizare a energiei. Incepand din anul 2005, gradul de deschidere a pietei energiei electrice este de 83,5 la suta. Modelul de piata romaneasca, dezvoltat si implementat pentru energie electrica, este unul dintre cele mai dezvoltate din sud-estul Europei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri