Suntem a cincea tara europeana ca ore efectiv lucrate. Imaginea colectiva a romanului lenes e falsa - ne asigura ultimele date publicate de Eurostat, care spune ca in Romania se munceste, in medie, 41 de ore pe saptamana. In realitate, situatia e mai drastica.
Forumurile de pe Internet dedicate dezbaterilor pe teme de munca sunt invadate de nemultumirile angajatilor tineri, cu studii superioare, privitoare la orele lucrate suplimentar, insa gratis. Neascultati de angajatori, ignorati de controlul muncii, ramasi in afara sindicatelor, acestia isi varsa oful pe Internet.

"Este o saga a abuzurilor!", clameaza un angajat tanar, caruia problema i s-a parut suficient de importanta incat sa propuna un topic pe aceasta tema. "Conform cartii de munca, lucram 8 ore pe zi, dar nici un angajat nu lucreaza mai putin de 10 ore si sunt multe alte abuzuri, acesta ar fi doar unul mic..." se plange acesta. Nici cei mai rodati sau optimisti din fire nu accepta usor situatia.

"Sunt obisnuita sa vad jumatatea plina a paharului (...), insa seful meu iti cere sa fii la 7.30 la serviciu - acesta, official, incepe la 8.00 si daca vrei sa pleci la 18.30, ridica din sprancene, chiar daca programul se termina la 17.00. Pentru el nu conteaza cate zile a cate 14-16 ore/zi, cate sfarsituri de saptamana mi-am pierdut pe la birou", spune o angajata clujeanca de 29 de ani.

Realitatea - mai drastica decat statistica

Plangerile angajatilor par justificate daca ne aruncam ochii pe ultimele date publicate de Eurostat - Oficiul European de Statistica. Potrivit acestora, cu 41 de ore muncite saptamanal, Romania ocupa locul cinci, fiind devansata de Cehia, Grecia, Letonia si Polonia.

Diferenta dintre statistica oficiala si realitate, in Romania sau aiurea in Europa, este subliniata si in studiul "Universul muncii in noile state membre UE", care include si situatia din Romania.

"In timp ce in noile state membre timpul de lucru este oficial mai mare decat in vechile state membre, realitatea este, desigur, mai rea decat cea sugerata de statisticile oficiale, care sunt corelate si cu prevederile legislatiei muncii din diferite tari. Cateva cauze ale diferentelor sunt raspandirea economiei negre in noile state membre - domeniu in care se lucreaza uzual peste 50 ore pe saptamana, sau tendinta neraportarii acestor ore de catre angajatori".

Legi clare, practici diferite

Legislatia muncii aplicabila in Romania stabileste limite foarte clare ale timpului de munca ce poate fi prestat suplimentar, drepturi ale angajatilor si modalitati de control al numarului de ore prestate.

Potrivit Codului muncii, "durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare". Ce depaseste 40 de ore se considera munca suplimentara si trebuie platita cu un spor de minimum 75% sau recompensata cu ore libere.

Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a o supune controlului inspectiei muncii.

Munca suplimentara "nu poate fi efectuata fara acordul salariatului", cu exceptia catorva cazuri, iar aceasta este interzisa peste limita legala de 48 de ore.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1106

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri