Prin programul LPIS se identifica suprafata de teren agricol utilizata de catre o ferma pentru obtinerea produselor agricole.
Romania urmeaza a primi din 2007, de la Uniunea Europeana, subventii in valoare de un miliard de euro. Iar o componenta importanta in primirea banilor o reprezinta programul LPIS, adica sistemul de identificare a parcelelor agricole, ne explica in citeva cuvinte importanta acestui program directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Mihai Busuioc.

Potrivit dlui Busuioc, pina in prezent s-au realizat ortofotoplanuri pe aproape 70% din suprafata tarii, urmind ca in curind sa fie puse la dispozitia Ministerului Agiculturii restul de 30%.

Proiectul LPIS a inceput anul trecut si se deruleaza potrivit graficului convenit. E drept, sint mici intirzieri, dar acestea sint pe undeva justificate, dat fiind faptul ca nu se pot realiza zboruri pentru realizarea fotogramelor decit daca sint doar 3% nori pe cer. Iar anul 2005, asa cum deja il stim, a fost unul destul de ploios, mai adauga directorul general ANCPI.

Proiect de 7,5 milioane de dolari

Intreaga valoare a proiectului LPIS, din punctul de vedere al realizarii ortofotoplanurilor, este de 7,5 milioane de dolari, dintre care 5 milioane de dolari reprezinta banii dati de ANCPI, iar restul vin de la Banca Mondiala.

De fapt, specialistii Bancii Mondiale erau sceptici cu privire la realizarea acestui program intr-un timp asa de scurt. Mai ales ca ANCPI este o agentie care se autofinanteaza. Poate in viitor se va acorda mai multa importanta cadastrului in Romania. Este o activitate apreciata in UE, iar Romania trebuie sa faca acelasi lucru, adauga Mihai Busuioc.

In plus, realizarea ortofotoplanurilor va continua sa aduca in continuare bani la ANCPI. Din luna septembrie 2006 se vor putea cumpara astfel de planuri de la ANCPI prin Internet.

Identificarea parcelelor

Pentru a intra in posesia subventiei, producatorii agricoli romani trebuie sa se inscrie in Registrul Fermelor, respectiv in Registrul Animalelor. Pe baza suprafetei sau a numarului de animale declarate in aceste registre se primeste subventia de la Uniunea Europeana. In acest fel se poate estima pe baza fotogramelor care sint culturile din Romania, suprafetele cultivate, iar pe baza vegetatiei se poate estima chiar valoarea productiei. In plus, din 2008 UE isi va lansa propria constelatie de sateliti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri