Invitatii lui Octavian Andronic in emisiunea Sensurile actualitatii, de la Senso TV, Gheorghe Olteanu si Mircea Cosma, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, actualmente membru al acestuia si presedinte al Comisiei de mediu a judetului, au discutat subiectul energiilor neconventionale, oportunitatile si proiectele puse in aplicare ale acestui mod nepoluant la care va trebui sa apelam intr-un viitor nu foarte indepartat.

Combustibili vor mai ajunge pentru 40 de ani

Date fiind situatia rezervelor naturale de titei si carbune - care sunt aproape epuizate, incalzirea globala, efectul de sera datorat poluarii si subtierea stratului de ozon, va trebui sa gasim cat de curand surse alternative de energie, nepoluante, care sa acopere necesarul.

Cei doi invitati au subliniat, pe rand, importanta gasirii din timp a acestor solutii, cu atat mai mult cu cat analistii din domeniu prognozeaza ca rezervele naturale de titei vor fi epuizate in circa 40 de ani, iar cele de carbune in circa 100. Era preturilor mici a producatorilor si purtatorilor de energie a apus definitiv. Vine o era grea pentru combustibilii fosili, pentru ca daca s-ar mentine consumul din anul 2000, acesti combustibili vor mai ajunge pentru 40 de ani, la care se adauga carbunele care ar mai ajunge pentru vreo 100 de ani, spune Olteanu.

Petrolul ar putea ajunge la 100 de dolari barilul

Gheorghe Olteanu a declarat ca situatia, la nivel mondial, este destul de dramatica, pentru ca din cauza epuizarii rezervelor, pretul la produselor petroliere a crescut, in ciuda previziunilor care dadeau ca sigura o scadere a acestuia.

Cele mai titrate autoritati in materie de prognoza, evaluare, predictie - prognozau ca in 2004-2005-2006 nu va trece de 30 de dolari barilul. Existau si pareri ca ar putea sa scada. Realitatea a aratat ca nu este asa, dovada ca acum s-a stabilit undeva la 60 de dolari si nici vorba sa scada. Voci credibile spun ca ar putea ajunge la 100 de dolari barilul, a precizat Olteanu. In plus, titeiul pe langa costurile din ce in ce mai ridicate de extractie, transport si prelucare, emite la ardere noxe care sunt extrem de poluante. Mai mult, cantitatea de energie obtinuta prin arderea lui, la costurile momentului, inclina spre a fi nerentabila.

Fenomenele de incalzire, schimbarile climaterice si a emisiilor de noxe prin sistemul actual de producere a energiei la scara planetara cu emisiuni semnificative de noxe cum ar fi dioxidul de carbon, oxizii de sulf - este o amenintare! (...) In Romania chestiunea este si reglementata, ca si la nivel european, unde este o directiva in acest sens, a mai adaugat acesta.

Cantitatea de petrol prelucrata a scazut de 4 ori

In judetul Prahovei, desi a fost timp indelungat considerat rezerva de petrol a tarii, cantitatea prelucrata astazi este de 4 ori mai mica decat se producea altadata. Cu atat mai mult cu cat costurile de productie si transport au crescut. Cosma a dat exemplul catorva state europene, unde pretul pentru gazele consumate de populatie este mult mai mare. Iar faptul ca de la 1 ianuarie 2007, Romania va intra in Uniunea Europeana, presupune si o aliniere a preturilor, ceea ce va genera diverse probleme.

Sigur ca noi am plecat de ceea ce spunea si dl Olteanu, adica suntem constienti de limitarea surselor, si Prahova este un exemplu - daca producea altadata de 4 milioane de tone, a ajuns acum sa produca sub un milion de metri cubi de petrol, a subliniat Cosma.

De aceea, spune el, dar si din cauza faptului ca in Prahova exista ceea ce se poate numi o adevarata cultura energetica, aici s-au incercat deja metode alternative de obtinere a energiei. Presedintele Comisiei de mediu din CJ Prahova a amintit aici energia eoliana, energia solara si alte variante.

Printre metodele puse in aplicare sunt: energia solara - avand in vedere ca exista o medie de 180 de zile cu soare pe an, apoi energia eoliana - pentru ca potentialul eolian, prognozat atat de INMH dar si de studiile furnizate de ICML este mare. Am facut incercari pe valorificarea biomasei si a deseurilor de lemn. Suntem prima unitate administrativ - teritoriala care a experimentat centralele termice pe baza de rumegus - care au costuri reduse, rumegus este peste tot, mai ales unde nu trebuie. S-au facut cateva incercari pentru a utiliza reziduri biovegetale, care unele sunt arse, iar altele sunt pur si simplu aruncate intr-o dezordine aparenta in toata zona. Pentru toate acestea prima data am utilizat initial fonduri publice, si optiunea CJ pentru aceasta optiune a determinat asta!, a mai spus oficialul.

Sursele alternative de energie sunt inepuizabile

Gheorghe Olteanu a adaugat ca la nivel european, sursele alternative de energie contribuie cam cu 2,3 % in productia de energie electrica, preponderent folosita fiind energia eoliana si cea solara. (...) Exista un programul european care prevede ca in 2010 sa existe o productie de 40.000 de MW produsi din energie euoliana, iar in momentul acesta sunt produsi circa 36.000 de MW instalati. In mod sigur se va atinge aceasta tinta si chiar va fi depasita.

Intelegem energia solara care este practic inepuizabila si pentru care exista doua variante de exploatare solar-termo si acele rezervoare vopsite in negru, pe care le vedem montate langa streasina caselor, care sunt suficiente pentru a asigura toata vara caldura in locuinte.
Si rezultatele obtinute sunt multumitoare, avand in vedere faptul ca se obtine o reducere a facturilor de pana la 50%, daca nu chiar mai mult.
Anual, in Europa se produc circa 702 milioane de metri patrati de panouri solare. Noi, in Romania, avem o situatie buna, peste media din Europa, la folosirea energiei soarelui, mai spune Olteanu.

Mangalia, primul oras cu panouri solare

Gheorghe Olteanu a dat ca exemplu orasul Mangalia, unde Primaria Orasului a decis lansarea unui program care a dus la montarea a cateva mii de metri patrati de panouri solare. Exista posibilitati de a reduce semnificativ consumul de gaze, spre exemplu, Mangalia, recent. (...) Municipalitatea Mangaliei a instalat vreo 2.600 de metri de panouri solare. Asta s-a resimtit in buzunarele locuitorilor. Deja initiativa a fost preluata si de cei din Giurgiu, de la Cluj si de la Timisoara, a mai spus directorul ICMNERG.

Mircea Cosma a adaugat ca actiunea demarata in acest sens, de instalare a mijloacelor alternative de obtinere a energiei, a demarat sub o forma relativ bine organizata. Deja aceasta actiune a demarat intr-o forma destul de bine organizata. (...) Exista 2 tipuri de panouri solare termice. Primul tip presupune incalzirea apei pe timp de vara, e vorba de panouri de circa 2 metri patrati care acopera consumul zilnic de apa calda. Al doilea tip de panouri solare, tot pentru energie termica, lucreaza in combinatie cu o centrala termica clasica. Aceste panouri functioneaza cu lichid ecologic anti-inghet si care, prin atasarea unui boiler alaturi de centrala termica, la costuri de circa 600 de euro la preturile actuale, pot asigura si incalzirea si pe timp de iarna a locuintei, a mai spus Cosma.

Facilitati pentru instalarea de panouri solare

In zonele de care am vorbit exista firme care, reprezentand firme din alte tari, pentru ca Romania din nefericire inca nu produce panouri solare, exista preocuparea de a se monta asemenea instalatii. (...) In Prahova am montat anul trecut circa 80 de metri patrati, circa 40 de asemenea instalatii, si avem un program de circa 150 de instalatii. (...) Dar, nu exista inca preocupare din partea constructorilor. Facem apel catre Ministerul Economiei si Comertului si catre Ministerul Mediului de a introduce facilitati care sa-i stimuleze pe toti cei care instaleaza asemenea instalatii la locuintele lor. Eu i-as obliga pe cei de la Ordinul Arhitectilor, spre exemplu, ca orice casa care se face sa aiba prevazuta in proiect acest tip de instalatie, cu panouri solare sau altceva. (...) De 3 luni de zile presam aceasta. Sunt si altii care participa la aceasta presiune, insa cred ca ar trebui organizat ceva si la nivelul patronatului si atunci problema se va rezolva mult mai usor, a declarat Mircea Cosma.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri