Fostul premier Theodor Stolojan considera ca exista resursele financiare necesare pentru reintregirea salariilor din sectorul bugetar, insa precizeaza ca acest lucru "nu inseamna nicidecum revenirea si la puterea de cumparare a acestora, avuta inainte de taierea cu 25% a veniturilor".
Liderul eurodeputatilor PDL, Theodor Stolojan, scrie, pe contributors.ro, ca el considera ca "exista resursele financiare necesare pentru reintregirea salariilor din sectorul bugetar, chiar daca numarul salariatilor din acest sector ramane 1,2 milioane (desi reforma trebuie continuata si redus, mai departe, acest numar".

Stolojan mentioneaza ca, atunci cand s-a elaborat bugetul (consolidat) pe anul 2012, baza de plecare, adica anul 2011, era previzionat astfel: PIB - 548 miliarde lei; venituri buget - 183 miliarde lei (33,4% din PIB).

El precizeaza ca bugetul aprobat pe anul 2012 este urmatorul: Venituri - 195 miliarde lei, care, fata de un PIB de 580 miliarde lei prevazut pe 2012, reprezenta un procent de 33,7%.

In realitate, noteaza Stolojan, PIB pe anul 2011 a fost de 578 miliarde lei (cu 30 miliarde lei mai mare), in timp ce veniturile bugetului au fost de 182 miliarde lei, deci o pondere de 31,8%.

"Presupunand ca nu avem erori la calculul PIB-ului, atunci stam rau de tot cu combaterea evaziunii fiscale", considera Theodor Stolojan.

El arata ca, plecand de la noua baza 2011, respectiv un PIB de 578 miliarde lei si luand in calcul o crestere reala a acestuia de 1,7 % plus deflatorul PIB-ului , se ajunge la un PIB pe anul 2012 de 609 miliarde lei.

"Daca avem in vedere ponderea prevazuta a veniturilor bugetare in PIB de 33,7%, atunci veniturile bugetului ar trebui sa ajunga la 205 miliarde lei. Dar 33,7% inseamna ca, in mod real, angajamentul de lupta impotriva evaziunii fiscale sa aiba si rezultate. Daca insa aceasta «lupta» nu are rezultate si ramanem tot la ponderea veniturilor bugetului in PIB din anul 2011, de cca 32%, atunci pentru anul 2012, chiar si in conditiile unui PIB de 609 miliarde lei, obtinem tot veniturile prevazute de 195 miliarde lei. In aceasta situatie nedorita, evident, resursa pentru reintregirea salariilor in sectorul bugetar trebuie realizata prin continuarea reformelor si reducerea numarului de salariati din sectorul public sau prin comprimarea altor cheltuieli", adauga Stolojan.

El insista ca, din acest motiv, "Ministerul Finantelor trebuie sa-si clarifice pozitia cat mai repede fata de bugetul pe anul 2012".

"Reintregirea salariilor din sectorul bugetar nu inseamna nicidecum revenirea si la puterea de cumparare a acestora, avuta inainte de taierea cu 25% a veniturilor, datorita inflatiei din anii respectivi, inclusiv din 2012", avertizeaza insa Theodor Stolojan.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu afirma ca spera ca, undeva pana in vara, sa aduca "putin zambet" pe fetele romanilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, aratand ca acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care incearca ca il castige.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri