Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), o scrisoare in care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea romana considerand ca nu exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat, potrivit Mediafax.
"Premierul a solicitat ANRM sa trimita aceasta scrisoare companiei Chevron, iar, pe plan intern, ANRM si-a facut propria evaluare in legatura cu desecretizarea contractului. In acest moment, din punctul nostru de vedere, nu mai exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat, deci pot fi date public, dar avand in vedere anumite constrangeri comerciale pe care le impune orice contract, am solicitat Chevron sa ne acorde scris - pentru ca am vazut cu totii declaratiile din ultima perioada - acest acord de desecretizare. Scrisoarea a fost trimisa pe 4 aprilie si inca nu avem niciun raspuns scris", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat ca pe site-ul ANRM ar urma sa fie publicate inclusiv anexele contractelor.

Surse participante la discutia de marti a premierului Mihai Ungureanu cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale au declarat agentiei Mediafax ca seful Guvernului a spus acestora ca, la inceputul lunii aprilie, a transmis conducerii Chevron o scrisoare in care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane in Romania, pentru aceasta procedura fiind nevoie de acordul ambelor parti.

"In discutia avuta cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, premierul a spus ca, pe 4 aprilie, a transmis in mod oficial catre Chevron o scrisoare in care solicita conducerii companiei americane acordul pentru desecretizarea contractelor si ca asteapta raspunsul lor pentru a putea face publice aceste contracte", au declarat, marti, sursele citate.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.

El a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.
La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri