O misiune a Fondului Monetar International (FMI), ultima condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, a anuntat joi, intr-un comunicat, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Franks va sosi la Bucuresti miercuri, 25 aprilie, si va parasi Romania la data de 9 mai, se spune in comunicat.

Jeffrey Franks va fi insotit de Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii FMI in Romania pentru urmatoarea evaluare, noteaza Mediafax.ro.

Delegatia FMI va fi insotita de echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Reprezentantii institutiilor financiare internationale se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor patronale, bancilor si societatii civile, se arata in comunicat.

Concluziile misiunii vor fi prezentate la sfarsitul vizitei.

Boardul FMI a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro. Misiunea FMI-CE-BM care a efectuat cea de-a patra evaluare s-a aflat in Romania la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie.

La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.

Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.

La cea de-a treia evaluare a acordului, care a avut loc in ultima parte a anului trecut, FMI a decis sa puna la dispozitia Romaniei o transa cu o valoare de 480 milioane de euro.

Incepand cu acest an, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat vineri, 6 aprilie, ca Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate si listate la bursa, iar ordinea in care aceste societati vor fi vandute va depinde de propunerile intermediarilor selectati.

Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min. De ademenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitatia pentru Cupru Min, derulata pe 26 martie, va fi reluata, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni). Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.

Calendarul actual al privatizarilor spune ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti. Privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata pana la finele lunii octombrie, iar oferta publica de la Tarom are ca termen sfarsitul lunii iunie, dupa care va fi selectat management privat.

Cel putin 20% din actiunile Posta Romana ar trebui sa fie preluate de un investitor strategic pana la jumatatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica este prevazuta pentru cel tarziu luna octombrie. La Electrica Serv incheierea procesului de privatizare are ca termen jumataea acestui an.

Ministrul Economiei a mentionat ca in cazul listarii unui pachet de circa 10% din actiunile detinute de stat la OMV Petrom vanzarea va depinde conditiile de pe piata, precum si de sugestiile intermediarului. Statul a esuat anul trecut in incercarea de a vinde 9,8% din actiunile companiei.

Cea de-a cincea misiune de evaluare va fi prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Dupa demisia Cabinetului Emil Boc si investirea Guvernului Ungureanu, reprezentantii FMI si CE s-au intalnit la Bucuresti cu premierul si ministrii Finantelor, Economiei, Transporturilor si Justitiei.

Ungureanu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca i-a invitat la Bucuresti pentru a-i asigura personal ca noul guvern va respecta angajamentele asumate de fostul executiv in relatia cu cele doua institutii finantatoare. FMI a aratat totodata, intr-un comunicat, ca noul Guvern si-a reconfirmat angajamentele asumate de Romania privind programul cu Fondul, UE si Banca Mondiala si ca acesta decurge conform planului.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri