Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au venit din nou la Guvern pentru a discuta cu premierul Ungureanu despre proiectul care limiteaza despagubirile pentru imobilele nationalizate, dupa ce la finele saptamanii trecute au avut o intalnire similara.
Surse guvernamentale au declarat anterior ca Executivul analizeaza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse la ANRP, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura, conform Mediafax.

Ministerul Justitiei a fost mandatat sa analizeze din punct de vedere juridic o solutie pentru amendarea proiectului de lege in acest sens.
"Ministerul Justitiei va analiza conditiile legale in care procesele aflate deja in procedura la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor vor putea beneficia in continuare de restituirea in natura a proprietatilor", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, proiectul de lege ar putea include totodata un termen limita pana la care persoanele care revendica proprietati nationalizate ar putea solicita restituirea in natura a bunurilor imobile revendicate.

"Proiectul de lege ar putea include si un astfel de termen, dupa care nu va mai fi posibila retrocedarea in natura, iar nivelul despagubirilor va fi limitat la 15%", au precizat sursele citate.

Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibiliatate restituirii in natura.

De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat insa, sambata, ca va cere in coalitie ca restituirea in natura a imobilelor sa fie reintrodusa in legislatie.

Surse guvernamentale au declarat, luni, ca Ministerul Justitiei a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finala, de plafonare la 15%, fiind una politica.

Ministerul Justitiei a transmis un comunicat in care precizeaza ca a sprijinit forma proiectului pus in dezbatere publica, ce include plafonarea despagubirilor.

Potrivit surselor citate luni, miza mare a procesului nu sunt casele nationalizate, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati.

De altfel, chiar ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat joi ca din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor nationalizate, mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

O parte importanta dintre aceste imobile au apartinut Bisericii Catolice Maghiare.

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marti, ca proiectul de lege privind restituirea proprietatilor "nu este un subiect usor" si a evitat sa precizeze daca in coalitie s-a ajuns la un acord pe tema acestui proiect, aratand doar ca punctele de vedere au fost exprimate si urmeaza sa fie sintetizate de Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri