Romania a coborat in primul trimestru cinci locuri in topul tarilor cu cele mai riscante datorii, pana pe pozitia 21, si se plaseaza mai bine decat Spania, Italia sau Ungaria, dupa ce costul asigurarii datoriei de stat impotriva risclului de neplata a scazut puternic, potrivit datelor CMA.
De asemenea, Romania este considerata mai putin riscanta decat Portugalia, Irlanda, Islanda, Croatia, Slovenia sau emiratele Bahrain si Dubai. Prima pozitie in top semnifica riscul cel mai ridicat de intrare in incapacitate de plata in urmatorii 5 ani, informeaza Mediafax.

Costul asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscului de neplata, exprimat prin contracte de tip credit-default swap (CDS) la cinci ani, a scazut la 314,2 puncte de baza (3,142 puncte procentuale) in primul trimestru, fata de aproximativ 445 puncte de baza (4,45 puncte procentuale) in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Variatia cotatiei implica scaderea costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenta la cinci ani, de la 445.000 de dolari la 314.200 dolari.

CDS-ul statului influenteaza dobanzile cerute de investitorii straini pentru a imprumuta guvernul, cat si costul finantarii externe pentru companii si banci.

Cel mai redus CDS pe datoriile Romaniei a fost inregistrat in luna aprilie a anului trecut, la 212 puncte de baza (2,12 puncte procentuale), potrivit datelor furnizate de compania britanica CMA.

Indicele probabilitatii cumulative de default a Romaniei, calculat de CMA, a coborat in primul trimestru de la 27% la 20%, se arata in raport.

Indicele este determinat in functie de nivelul CDS si estimarile CMA privind gradul de recuperare a datoriilor in eventualitatea intrarii in incapacitate de plata, reflectand sansa ca un stat sa nu isi poata onora obligatiile de plata intr-un orizont de 5 ani, inclusiv posibilitatea restructurarii datoriilor.

Perceputa in ultimii doi ani drept cel mai riscant debitor din lume, Grecia a parasit topul in primul trimestru al acestui an dupa ce a restructurat datoriile, masura considerata default.

Cipru a luat locul Greciei la varful clasamentului, cu un CDS la 5 ani de 11,59 puncte procentuale si o probabilitate de default de 63,7%.

Pe pozitia a doua este Portugalia, cu un CDS de 11,35 puncte, urmata de Pakistan (8,29 puncte) si Argentina (8,12 puncte).
Ungaria ocupa pozitia a noua, cu un CDS de 5,44 puncte procentuale si o probabilitate cumulativa de default de 32,2%, urmata de Spania (4,3 puncte, 32,1%), si Italia (3,9 puncte, 29,7%).

Romania este incadrata in top de Slovenia si Belgia, desi CDS-ul statului belgian este mult mai redus, de 2,3 puncte.

Bulgaria este pe locul 23, cu un CDS de 2,62 puncte procentuale si o probabilitate de default de 17,3%, mai mica decat cea a Belgiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri