Francois Hollande, candidatul socialist la presedintia Frantei, are mari sanse sa il invinga pe actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy, in cadrul alegerilor al caror prim tur de scrutin a avut loc duminica. Cum se vor schimba relatiile Romaniei cu Franta in cazul unei victorii a lui Hollande?
Finala alegeriilor prezidentiale din Franta se va desfasura peste doua saptamani si ii va avea ca principali pretendenti pe actualul presedinte Nicolas Sarkozy si pe socialistul Francois Hollande, acesta din urma avand cele mai mari sanse de a castiga, potrivit ultimelor sondaje.

Calul de bataie in politica economica in campania electorala din Franta a fost asa numita "regula de aur", care prevede limitarea prin Constitutie a deficitelor bugetare.

De asemenea, candidatul socialist a afirmat ca va bloca introducerea pactului fiscal, daca acesta nu va prevedea si masuri de revitalizare a economiilor letargice din Europa.

Ce ar insemna alegerea lui Hollande pentru Romania?

Cel mai probabil, din punct de vedere al politicii economice a Uniunii Europene, castigarea alegerilor de catre Francois Hollande va insemna un pas inapoi fata de progresele facute in materie de disciplinare fiscala.

Pactul fiscal este puternic sustinut de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, acesta fiind votat de 25 din 27 de state ale Uniunii Europene.

Ar fi utila "regula de aur" si in cazul Romaniei?

In opinia lui Hollande, Europa are nevoie acum mai mult decat oricand de masuri de stimulare a cresterii economice, nu numai de o "disciplinare in materie de politica fiscala".

De asemenea, Vlad Muscalu, economistul ING Bank, crede ca obligatia de a lua masuri de ajustare fiscala, ca urmare a normei respective introduse in Constitutie, poate duce la situatii periculoase in perioadele de recesiune.

"In mod automat, cand intri intr-o faza de recesiune, statul o sa aiba cheltuieli mai mari si venituri in scadere, deci deficitul poate sa sara peste pragul prevazut in Constitutii. In acest caz, Guvernul ar fi nevoit sa ia niste masuri de inasprire a politicii fiscale intr-un moment nepotrivit, accentuand astfel ciclul economic", a declarat, pentru wall-street.ro, Muscalu.

Asemenea praguri de deficit ar putea fi prociclice, "ceea ce ar fi ultimul lucru pe care il vrea politica monetara".

Potrivit economistului, la prima vedere "regula de aur" ar fi un lucru bun in cazul Romaniei, dar daca ne uitam mai atent vedem ca acest criteriu este destul de superficial pentru situatia economiei romanesti.

In primul rand, Romania are o datorie publica cu mult sub nivelul din alte mari economii din UE, iar in ceea ce priveste deficitul bugetar este mai important modul in care se cheltuiesc banii si nu neaparat dimensiunea deficitului.

"Daca deficitul este facut prin niste cheltuieli care nu sustin cresterea economica viitoare, atunci ar trebui limitat, dar nu ar trebui limitat nivelul deficitului in cazul in care acesta este produsul unor investitii, care contribuie la cresterea productivitatii si, pe viitor, la recuperarea sumelor cheltuite", a explicat Vlad Muscalu.

La sfarsitul lui februarie, datoria publica a Romaniei coborase la 36,5% din PIB, la jumatate fata de media zonei euro. In ceea ce priveste deficitul bugetar pentru 2012, Romania si-a propus o scadere a acestuia pana la 1,9% din PIB, dupa ce anul trecut s-a ridicat la 4,35% din PIB.

"Ar fi bine sa avem un stat mai mic care cheltuieste mai putin, dar cel mai important este unde se duc banii respectivi, nu cat se cheltuieste", a concluzionat economistul ING.

Candidatii la presedintia Frantei in scrutinul de ieri, 22 aprilie (de la stanga sus la dreapta): ecologista Eva Joly, candidata de extrema dreapta Marine le Pen, conservatorul si actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, candidatul de stanga, Jean-Luc Melenchon, anti-capitalistul Philippe Poutou, Nathalie Artaud de la miscarea de lupta a muncitorilor, independentul Jacques Cheminade, candidatul de centru, Francois Bayrou, Nicolas Dupont-Aignan, candidat al partidului gaull-ist si candidatul socialist, Francois Hollande.

Intrarea in Schengen nu ar trebui sa fie compromisa

In urma cu cateva zile, Franta si Germania au cerut restabilirea controalelor la frontierele nationale timp de 30 de zile in cazul unor brese, concretizand astfel pozitia presedintelui Nicolas Sarkozy in ceea ce priveste spatiul Schengen.

De asemenea, Sarkozy, care candideaza pentru un al doilea mandat, a cerut in urma cu o luna luarea unor masuri protectioniste pentru a apara intreprinderile europene si a amenintat ca va scoate Franta din spatiul Schengen daca acordurile europene privind libera circulatie nu sunt revizuite.

In opinia lui Sarkozy, "nu trebuie lasata gestionarea fluxurilor migratorii numai in mainile tehnocratilor si ale tribunalelor", informeaza Mediafax.

"In situatia noastra economica si sociala, daca Europa nu controleaza intrarile pe teritoriul sau, nu ii va mai putea gazdui demn pe cei care sosesc, nu va mai putea raspunde la cererea de integrare a celor care isi gasesc atat de greu locul in societate, nu isi va mai putea finanta protectia sociala", a avertizat Sarkozy.

Dupa cum puncteaza o analiza Deutsche Welle, PDL si presedintele Traian Basescu nu manifesta niciun entuziasm pentru alegerile prezidentiale din Franta, caci victoria dreptei nu promite o amelioare a relatiilor romano-franceze.

"Alegerile din Franta, acolo unde socialistii spera sa prea ia puterea prin François Hollande, nu ar putea sa aduca pentru Romania, decat o schimbare in bine. Cea mai severa expresie a reticentei fata de estici (si fata de imigratie in general) apartine cu siguranta dreptei, ceea ce permite romanilor sa spere ca stanga va aduce cel putin o schimbare de atmosfera", se mentioneaza in articolul Deutsche Welle.

De asemenea, o sursa apropiata negocierilor de aderare a Romaniei in spatiul Schengen a spus pentru wall-street.ro ca Franta nu are niciun motiv sa revina asupra deciziei de sprijinire a "aderarii Romaniei in doi pasi".

"O eventuala victorie a lui Hollande nu va avea ce sa schimbe in ceea ce priveste subiectul Schengen, pentru ca el este deja asumat", a declarat sursa diplomatica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri