Romania si Bulgaria vor invita Republica Moldova, Serbia, Muntenegru si Macedonia sa adere la proiectului Danube FAB, prin care va fi instituit un bloc functional de spatiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de granitele geografice, procesul fiind parte a unui proiect UE.
Romania si Bulgaria au semnat in luna decembrie a anului trecut un acord pentru infiintarea blocului functional de spatiu aerian (Danube FAB) prin care cele doua state vor avea un singur spatiu comun, scrie Mediafax.

Uniunea Europeana a initiat in 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spatiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune in statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri functionale de spatiu aerian" proiectate dincolo de granitele nationale si care au in vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spatiului vor depinde de necesitatile tehnice si operationale, nu de granitele geografice.

"Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat si de intentia unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spatiu Aerian, si aici vorbim de Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski in acest sens si am convenit sa trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state sa adere la proiectul DANUBE FAB", a declarat, intr-un comunicat, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional din cele noua care sunt prevazute la nivel european.

Costul total al proiectului este de 5,03 milioane euro, din care 2,5 milioane euro reprezinta fonduri europene din Fondul TEN-T, restul sumei fiind acoperita de ROMATSA (Romania) si BULATSA (Bulgaria).


Sursa foto: danubefab.eu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri