Un studiu al Urban si Asociatii evidentiaza faptul ca numarul persoanelor cu datorii catre stat sau catre institutii de creditare a cunoscut o crestere \"ingrijoratoare\"
In luna martie, numarul debitorilor a crescut cu 30% fata de februarie, transmite un comunicat al Urban si Asociatii. Valoarea datoriilor restante la nivelul anului 2004 se ridica la aproximativ 15 miliarde de euro. In 2005 creditul de consum a atins un maxim istoric. In 2005 creditul de consum a reprezentat aproximativ 40% din totalul finantarilor acordate de banci. In aceste conditii, estimarile Urban si Asociatii arata ca valoarea totala a datoriilor pe ansamblul anului 2005 se ridica la mai mult de 20 miliarde euro.

Capitala ramane pe primul loc

Mai mult de 40% din totalul datornicilor catre stat sau catre companii sunt in Bucuresti. Pe parcursul ultimilor ani Capitala nu a fost devansata deloc in acest top. Datele Institutului National de Statistica confirma estimarile Urban. Astfel, conform INS, aproape jumatate dintre debitori sunt locuitori ai Bucurestiului. Numarul mare al datornicilor este in stransa legatura cu faptul ca Bucuresti este orasul care "resimte" cel mai acut trend ascendent pe care se situeaza creditarea in Romania. Majoritatea companiilor importante au sediul in Capitala. Aproximativ 40% din totalul finantarilor acordate de bancile comerciale sunt destinate Capitalei.

La polul opus se situeaza zona Ardealului care, desi furnizeaza o parte importanta a Produsului Intern Brut, este "codasa" in ceea ce priveste datoriile. Statistica pe judete realizata de Biroul de Credit arata ca Bucurestiul se afla pe primul loc cu 32.000 de debitori, iar pe locul doi Iasiul cu 8.000.

Peste 200 de mii de restantieri la Biroul de Credit

In statisticile Biroului de Credit 208 mii persoane figureaza ca datornici catre banci si alte institutii de credit. Valoarea totala a datoriilor se ridica la 187 milioane lei noi. In cadrul institutiei sunt inregistrate 21 de banci, patru societati de credit de consum si o societate de leasing. Numarul institutiilor de credit inregistrate la Birou reprezinta putin peste jumatatea din totalul bancilor si societatilor care acorda finantari.
Conform datelor Biroului de Credit, tinerii intre 30 si 34 de ani sunt in topul rau-platnicilor, cu datorii de 36 milioane lei. Pe locul doi, dar in numar mai mare, sunt clientii cuprinsi intre 25 si 29 de ani care au inregistrat restante de 31 de milioane lei. Din cei 208.000 de rau-platnici, 30.000 de persoane au restante la doi sau mai multi participanti.

Creditul de consum, lider detasat

Potrivit unei analize a Unicredit Romania, creditul de consum ocupa primul loc in totalul finantarilor.
Spre deosebire de zona euro, unde creditul ipotecar si imobiliar detine cea mai mare pondere in volumul indatorarii populatiei (70%), in Romania creditul de consum contribuie cel mai mult la indatorarea populatiei, constituind 40% din totalul creditarii.

Doar 10% din firmele bucurestene nu au datorii

Potrivit unei statistici a Camerei de Comert si Industrie, doar una din zece firme bucurestene nu avea, la sfarsitul lui 2005, datorii la stat. Din cele 100.618 intreprinderi care-si desfasoara activitatea in Bucuresti, numai 10.174 au avut o rata a profitului peste 1% si sub 60% si nu au avut datorii la stat. La capitolul "mari datornici" un loc special l-ar putea ocupa si cluburile de fotbal care au acumulat in total datorii de cateva zeci de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri