Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea ca prioritate lupta cu grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenta decizii la "cel mai inalt nivel al administratiei fiscale", a declarat noul presedinte al ANAF, Serban Pop.
Pop a afirmat intr-un comunicat ca a inceput evaluarea ANAF si ca rezultatele de pana in prezent "pot fi cu siguranta imbunatatite", relateaza Mediafax.

"Exista grupuri evazioniste cu o capacitate financiara importanta, care pot sustine sisteme relationale capabile sa atinga cel mai inalt nivel al administratiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF si unei aplicari corecte a legii, bazandu-se pe posibilitatile financiare si de influenta pe care le au. Indiferent caror atacuri vom fi supusi, vom continua masurile de reforma in ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agentia astfel incat sa faca fata acestor provocari", a spus Pop.

El a mentionat ca va adapta administratia fiscala astfel incat aceasta sa raspunda obiectivelor care vor fi stabilite de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu in urma analizei pe care ANAF o va prezenta in aceasta saptamana.

Pop spune ca ANAF va aplica un program de masuri care include atat actiuni pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.

Pe termen scurt, ANAF se va concentra pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune - comertul cu produse supuse accizarii (tutun, alcool, produse petroliere) si comertul cu legume si fructe, vizand in special masuri de descurajare a initiativelor evazioniste.

"Activitatea de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa aiba ca rezultat incasarea unor sume la buget, nu efectuarea unor controale care stabilesc prejudicii cu sanse reduse de recuperare, care sa devina arierate fiscale pe care statul sa le urmareasca fara succes, consumand resurse in mod inutil. Calea de actiune directa este urmarirea circuitului banilor, iar aici trebuie imbunatatita colaborarea cu
alte institutii, inclusiv din domeniul bancar si cel judiciar", a spus Pop.

El a adaugat ca trebuie eliminat subiectivismul din actul de control, iar restructurarea agentiei sa se axeze pe transferul functiilor din activitatile de suport catre cele operationale.

"Exista un grad ridicat de subiectivism in actul de control, pentru ca procedurile au permis ca deciziile de a verifica un contribuabil sau un altul sa fie lasate la latitudinea unor oameni, fara sa fie stabilite criterii foarte clare, care sa oblige reprezentantii fiscului sa se indrepte catre contribuabili in functie de gradul de risc", a mai aratat noul sef ANAF.

In luna februarie, premierul a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a doua miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.

Saptamana trecuta, la implinirea termenului, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea ANAF, in urma unei discutii avute cu Mihai Razvan Ungureanu. Blejnar va ramane insa in ANAF si va conduce Directia de Verificari Fiscale.

Conducerea ANAF a fost preluata de catre Serban Pop, fost vicepresedinte al agentiei in perioada in care Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu si a fost schimbat prin decizie a premierului Emil Boc, in ianuarie 2009.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut noii conduceri a ANAF sa colecteze venituri la bugetul de stat in echivalentul a 1,5% de PIB in doua luni sau sa prezinte in interval de o saptamana o alta propunere, daca apreciaza ca obiectivul este nerealist.

ANAF va fi reorganizata anul viitor cu opt directii regionale, iar in 2015 numarul de administratii financiare va fi drastic redus, la 20% din unitatile actuale, doar una in fiecare judet, urmand ca directiile regionale de finante publice, vama si garda financiara sa fuzioneze intr-o unica structura.

In prezent, in structura ANAF, pe langa aparatul propriu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.

Masurile de reorganizare ANAF vor fi derulate in baza programului convenit cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International si au fost introduse in noul Program de convergenta, aprobat, miercuri, de Guvern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri