Produsul intern brut (PIB) va avea o panta ascendenta in acest an, urmand sa creasca in medie cu 1,9%, potrivit aprecierilor facute de 41% din respondentii unui sondaj realizat de BDO Romania.

"40.68% dintre respondenti aprecieaza o crestere in medie cu 1,9%. Pe fondul cresterii veniturilor, nota pozitiva se transpune si aici, doar 13,56% dintre respondenti preconizand o depreciere cu 0.9% a PIB-ului. Un porcent de 45,76% dintre respondenti arata o moderare a evolutiei PIB-ului, denotand un realism pe fondul cresterii volumului de cheltuieli. Nota de fond desi pozitiva, ramane impregnata de precautie", arata analiza facuta de BDO pe marginea sondajului.

Oricum, fata de 2011, cand nota dominanta era una descendenta pentru PIB, panta capata o moderatie si o relativa ascensiune in acest an.

"Observam o inversare a procentelor: 49,18% considerau in 2011 ca PIB-ul va scadea, in timp ce in 2012 numarul acestora se reduce la 13,56%. Interesant este ca valoarea medie a descresterii scade vertiginos de la 4,6% in 2011 la 0,9 in 2012. De asemenea, daca in 2011 doar 14,75% apreciau revenirea economiei, in 2012, 40,68% arata incredere in ascensiunea ei", potrivit firmei de consultanta.

In ceea ce priveste nivelul fiscalitatii, un indicator important al stabilitatii unei economii, acesta ar putea sa ramana constant, dupa cum au apreciat 67,31% din respondenti.

Pe de alta parte, 23,08% dintre clientii BDO cred ca gradul de fiscalitate ar putea creste in acest an, iar 9,62% preconizeaza o scadere.

Cursul de schimb ar putea depasi 4,4 lei/euro pana la sfarsitul anului

Sondajul BDO stabileste si un interval de variatie al cursului de schimb pentru acest an.

Potrivit opiniilor exprimate de respondenti, cursul ar putea atinge o valoare maxima de 4,46 lei/euro la finele lui 2012 si o valoare minima de 4,24 lei/euro.

Majoritatea firmelor vad o stagnare a ratei somajului in 2012

Cele mai multe firme considera ca acest an va fi dificil in ceea ce priveste somajul, un segment important al respondentilor (37,3%) estimand o crestere a somajului, in timp ce 47,4% anticipeaza mentinearea somajului la aproximativ acelasi nivel cu cel din prezent.

Doar 15,25% dintre firmele chestionate vad o scadere a somajului.

"Somajul va continua deci sa fie o problema, desi pe fond, cei care au raspuns la sondaj sunt relativ optimisti in privinta companiilor propii", precizeaza BDO.

BDO Romania realizeaza anual unui studiu care sa surprinda perceptia respondentilor cu privire la tendintele majore ale economiei nationale. Acest demers trebuie privit in contextul nivelului in crestere al cerintelor de informare intr-un mediu caracterizat de un grad semnificativ de incertitudine.

Studiul se adreseaza companiilor, iar din cadrul acestora directorilor generali, directorilor financiari si economici, altor persoane cu functie de decizie din top management.

BDO precizeaza ca datele au fost colectate prin intermediul unui site specializat in sondaje online, de la 205 de companii respondente, recurgandu-se la un chestionar cu 16 intrebari esentiale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri