Banca Nationala trebuie sa aplice reglementari mai flexibile, care sa permita bancilor sa crediteze IMM-urile, pentru ca firmele nou infiintate nu vor putea supravietui fara finantare, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de garantare a IMM-urilor, la conferinta Mediafax Talks about SMEs.
"Daca cream maternitati perfecte, poleite cu aur, si apoi copiii nascuti acolo, respectiv firmele, merg la gradinite, la scoli execrabile, unde ar trebui sa fie finantate, suntem cinici ca le lasam sa se nasca. Este timpul ca BNR sa aplice reglementari mai flexibile in ceea ce priveste finantarea firmelor mici si mijlocii de catre banci. In UE sunt instrumente care admit un risc mai mare pentru bancile care finanteaza IMM-uri", a spus Saramet.

El a aratat ca finantarea IMM-urilor este extrem de redusa in Romania fata de media UE, iar cresterea creditarii pe acest segment ar contribui la majorarea ponderii in PIB.

"Exista statistici potrivit carora contributia IMM-urilor la PIB in UE este de 65%, iar in Romania este aproximativ la fel. Diferenta vine insa de la ponderea firmelor mici si mijlocii finantate, 65% in UE si doar 15% in Romania. Ce-ar putea aduce IMM-urile la PIB daca ponderea celor care sunt finantate ar creste la 25%? Cel putin 1-2%, cred eu. De aceea trebuie sa se gaseasca solutii de compromis, inclusiv cu reglemetatorul, pentru cresterea finantarii IMM-urilor. Insa dialogul nu prea exista", a aratat Saramet.

Pe de alta parte, Saramet a precizat ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor a acordat in primle patru luni cu 52% mai multe garantii decat in aceeasi perioada a anului trecut, majorandu-se totodata si cresterea de la 21% la 32% a garantiilor pentru credite pentru investitii.

"Asta arata ca se misca ceva pozitiv in economie, in sectorul IMM-urilor, inseamna ca antreprenorii au iesit de la starea de non-combat si au decis sa-si ia soarta in maini, asa cum au facut de 20 de ani", a mai spus Saramet.

Infiintat in 2001, FNGCIMM are ca actionar unic statul, reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri