USL a lansat, pana acum, sapte programe constuind viziunea sa despre economie, educatie, administratie, agricultura, turism, mediu si energie, printre promisiuni numarandu-se crearea unui milion de noi locuri de munca si introducerea impozitului diferentiat.
In viziunea sa despre economie, USL a avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de munca, astfel incat numarul de angajati sa devina cel putin egal cu numarul de pensionari, promitand, totodata, o crestere economica de 4% anual, informeaza Mediafax.

Obiectivul de creare a un milion de noi locuri de munca va fi posibil, in viziunea USL, in principal, prin reducerea costului muncii si prin scaderea fiscalitatii.

USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum si zero taxe pentru angajarea in regim part-time si cresterea salariului minim pe economie la 800 lei/luna.

USL va pastra plafonul de 16% si va introduce impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, astfel: cota 8% - pana la 800 lei/luna, cota 12% - de la 800 lei/luna pana la 1600 lei/ luna si cota 16% - pentru ce depaseste 1600 lei luna.

Dupa patru ani de mandat USL promite ca TVA va reveni la 19%. USL promite, totodata, deduceri de impozite la jumatate din plata pentru pensie privata si asigurari private de sanatate, cu plafon stabilit.

De asemenea, USL va introduce cota redusa de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume (TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului).

Incertitudinile politice, ultimul lucru de care avem nevoie

Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergenta, potrivit analistilor Capital Economics, care considera ca incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care tara are nevoie.

"Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergenta si am anticipat deja ca se va contracta cu 0,5% in acest an. O perioada de incertitudini politice este ultimul lucru de care tara are nevoie", se arata intr-o nota a Capital Economics.

Problema esentiala este ce implicatii va avea caderea guvernului asupra programului convenit cu FMI si UE. Romania nu a accesat linia de finantare, care ii confera insa protectie fata de turbulentele din zona euro.

Necesarul de finantare externa al Romaniei este moderat, potrivit standardelor regiunii, dar este totusi ridicat comparativ cu ale state emergente, se arata in nota.

Viziune asupra guvernarii

USL promite ca va acorda si un card de credit pentru IMM-uri cu valoare cuprinsa intre 5.000 si 100.000 de Euro si ca va capitaliza CEC si Eximbank.

Viziunea USL asupra guvernarii, in domeniul economic, cuprinde si plafonarea imprumuturilor guvernamentale pe piata interna. De asemenea, contractarea unor imprumuturi externe nu se va mai face decat pentru investitii.

USL promite, totodata, sa restructureze ANAF, Garda Financiara si Vama si sa desfiinteze 6.000 de posturi numite politic in perioada 02009-2010.

De asemenea, USL promite sa plafoneze cheltuielile cu bunurile si serviciile la minus 50% din valoarea actuala, sa adapteze acordul actual cu FMI si sa negocieze in 2013 un nou acord cu FMI.

USL are in vedere, de asemenea, crearea a 50.000 de noi locuri in gradinite si crese pana in 2016.

Viziunea USL in ceea ce priveste administratia prevede ca functiile politice se vor limita doar la ministri si la secretarii de stat, Uniunea avand in vedere ca in prima luna de guvernare sa modifice Legea-cadru a descentralizarii.

Pe de alta parte, USL si-a propus sa desfiinteze Ministerul Dezvoltarii, avand in vedere ca din 2012 se realizeaza trecerea de atributii si de competente de la Guvern catre regiuni.

USL isi propune, de asemenea, sa comaseze terenurile agricole si sa realizeze gratuit cadastrul pentru acestea.

Mai mult, USL isi propune ca, pana in 2020, sa construiasca 1.200 de kilometri de autostrada.

In ceea ce priveste turismul, USL are in vedere sa scuteasca trei ani de la impozitul pe profit investitiile in acest domeniu, sa elaboreze un nou act normativ de reglementare a situatiei plajelor, sa amplaseze bariere in larg pentru oprirea algelor, sa extinda sezonul estival, sa initieze programul „Prima piscina”, cu o cofinantare de la bugetul de stat.

Va continua acordul cu FMI si UE?

Romania va continua relatia cu FMI si UE, intrucat are putine alternative in cadrul pactului fiscal european, iar liderii USL par sa fie in favoarea continuarii acordului potrivit analistilor Erste, care nu se asteapta la o crestere semnificativa a costurilor de imprumut ale statului.

Caderea Guvernului nu va avea implicatii negative asupra ratingului, atat timp cat continua consolidarea fiscala, chiar daca intr-un ritm mai lent, afirma analistii Erste.

Analistul Moody’s Atsi Sheth a declarat ca perspectiva stabila a ratingului Romaniei include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de mentinere a sprijinului din partea FMI si UE.

Totodata, rezervele valutare semnificative ale BNR (de 35 de miliarde de euro, acoperind noua luni de importuri), ar putea fi crescute, daca banca centrala trage bani din acordul preventiv cu FMI, noteaza analistii grupului, care spun ca este posibila o crestere foarte usoara pe termen scurt a costurilor de imprumut ale statului.

"Rezerva de lichiditate a Ministerului de Finante este estimata la 3-6 luni, asa ca ne-am astepta doar la crestere redusa a randamentelor Guvernului pe termen scurt", se arata in nota Erste.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri