O eventuala reducere a TVA la alimente poate avea ca efect diminuarea evaziunii, dar nu va duce la scaderea pretului la raft, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia.
"In primul rand sunt si informatii neoficiale ca ministrul desemnat al Finantelor (Florin Georgescu, n.r.) nu este de acord. Ministrul de Finante are totdeauna un cuvant de spus sau ultimul cuvant pe taxe si impozite. (...) Poate avea efect in reducea evaziunii, dar nu in scaderea pretului pe raft", a raspuns Fuia, intrebat ce efecte ar avea o scadere a TVA la 9% in cazul produselor de panificatie, precizeaza Mediafax.

Fuia a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu stie daca Georgescu va fi de acord sau nu cu modificarea TVA la alimente.

"Ma cheama Stelian Fuia, nu Florin Georgescu. Ministrul de Finante se uita intotdeauna in balanta comerciala sau financiara si ia o decizie. Nu sunt eu in locul lui si nici nu-mi doresc sa fiu", a spus Fuia.


Ma asteptam sa am mai mult timp la Ministerul Agriculturii

Fuia a declarat ca se astepta sa aiba mai mult timp la conducerea institutiei, desi spune ca "timpul nu se masoara cu ora, ci cu faptele".

"Votul de saptamana trecuta (la motiunea de cenzura la adresa Guvernului, soldata cu demiterea Executivului, n.r.) ne-a aratat ca functia publica este un lucru trecator si ca cel mai important este ceea ce lasi in urma ta, proiectele pe care le lasi. Recunosc ca ma asteptam sa am mai mult timp la Ministerul Agriculturii, pentru a implementa aceste proiecte, nu numai de a le crea", a spus Fuia.

El a ajuns la concluzia ca "de regula timpul se masoara nu cu ora, ci cu faptele".

In acest sens, Fuia spune ca printre rezultatele din mandatul sau se numara activarea a doua scheme de minimis pentru fermieri. Prima dintre acestea este in avizare pe circuitul ministerial si vizeaza despagubirea fermierilor afectati de zapada de la inceputul anului. Schema permite fiecarui fermier sa acceze pana la 7.500 de euro, in functie de pagubele avute.

Sursa Foto Fuia.ro

Cea de-a doua schema se refera la infiintarea culturilor de toamna din acest an, prin care fiecare fermier, peste platile pe suprafata, va primi 200 de lei pentru un hectar cultivat, in limita a 150 de hectare pe ferma. Proiectul este in dezbate publica si in curs de avizare.

In privinta fondurilor europene, Fuia spune ca MADR are cea nai buna absorbtie, cu o rata de 43%.

In acest an s-au absorbit 1,31 miliarde de euro din 2,4 miliarde de euro reprezentand tinta pentru intregul an 2012.

"Am reusit sa inchidem a opta modificare de PNDR prin care am realocat bani pe masuri, de la masuri care nu au functionat foarte bine. Am reusit sa trecem bunastarea animalelor si, in speta, la porc, pe fonduri europene, si lucram la refacarea pachetului de bunastare la pasare", a afirmat ministrul.

El a mai spus ca zilele trecute a lansat o noua modificare de PNDR, prin care ministerul incearca sa ajunga la o implicare de 95% a banilor europeni in proiecte, facandu-se astfel o economie de 160 de milioane de euro la buget.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri