Ministerul Economiei va renegocia contractele cu asa numitii "baieti destepti" din energie in maxim zece zile, a declarat sambata ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, in urma discutiilor de la BNR cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, informeaza Mediafax.
Chitoiu a spus ca la intalnirea cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene s-a vorbit si despre contractele cu "baietii destepti".

"Mi-am luat angajamentul ca in maxim zece zile trebuie sa am o renegociere a acestor contracte, urmand ca dupa aceste renegocieri sa informam institutiile financiare internationale asupra hotararilor pe care le-am luat", a adaugat el.

Acesta a adaugat ca va renegocia si cantitati, si preturi, si termene mai mici.

Intrebat daca a vazut vreunul dintre contracte, ministrul desemnat a raspuns ca el, personal, nu a vazut si nici nu are voie sa vada.
Chitoiu a afirmat ca nu au existat discutii despre contractele cu Chevron.

Comisia Europeana (CE) analizeaza un posibil ajutor de stat acordat "baietilor destepti" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurentei a deschis o investigatie privind legalitatea acestor acorduri.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat in aprilie ca in institutia pe care o conduce colaboreaza cu CE, care analizeaza, dupa ce a primit mai multe plangeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat in cazul contractelor incheiate intre Hidroelectrica si traderii de energie in afara pietei.

"Daca va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeana te obliga sa inchei practica respectiva, iar banii luati de la companii vor fi returnati statului. CE inca analizeaza daca va deschide investigatia", a spus Chiritoiu.

El a aratat ca autoritatea de reglementare in domeniul concurentei analizeaza de peste un an piata de electricitate si s-a autosesizat, declansand recent o investigatie care vizeaza posibile pratici neconcurentiale, atat pe verticala cat si pe orizontala.

El a precizat ca toate companiile investigate - Hidroelectrica si traderii parteneri, "baietii destepti" din energie - sunt pasibile de amenzi.
Sintagma "baieti destepti" este aplicata unui numar restrans de companii, in special traderi, care au contracte directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica la preturi sub nivelul pietei.

La 20 martie ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ca Guvernul va rezilia in "conditii in care statul sa nu piarda" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie daca beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta cresterea preturilor, scaderea duratei si a cantitatilor.

Renegocierea acestor contracte si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de catre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Autoritatile au inceput la sfarsitul anului trecut sa renegocieze contractele, cerand beneficiarilor sa accepte scaderea cantitatilor de energie si a duratei pentru fiecare acord, precum si majorarea preturilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Beneficiarii contractelor directe erau in 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri