Fuia a spus ca cei care vin in piata in mare parte nu sunt producatori, dar au un act emis de o primarie ca in comuna din care vin ei sunt producatori agricoli.

"Problema pleaca tot din primarii, pentru ca primariile dau certificate de producator. Primariile au doua parghii: au pietele in administrare si ei dau tarabele, ei inchiriaza tarabele; pe de alta parte, cei care inchiriaza tarabele ar trebui sa fie producatori agricoli.

Si ei vin cu certificat de producator. Ramane de vazut la primaria de unde vine producatorul cat de producator este acel individ, sau este doar un intermediar. Primariile au responsabilitatea de a verifica daca un individ are teren agricol, este producator si emite in mod legal un certificat de producator", a explicat Fuia.

Totodata, el a afirmat ca pentru fermierul mic cel mai comod este sa vanda "din portbagaj", pentru ca face "un pic de evaziune", nu plateste TVA si castiga banii cash.

Acesta a adaugat ca si pentru legumele si fructele de import, evaziunea ajunge la 80%.

Citeste si:

"Toate controalele se fac la intrarea in Uniunea Europeana si cei care fac controalele sunt granicerii din Bulgaria. Dupa aceea intra pe piata europeana si marfa circula libera in comertul intracomunitar", a spus el.

Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume si Fructe Matca, prezent in emisiune, a afirmat ca certificatele de producator au fost emise, pana acum, mult prea usor.

"S-a dat spaga. Unui grup de producatori de la Curtici i s-a cerut mita in Timisoara la o piata 5.000 de euro. De unde sa dea 5.000 de euro? Asa se intampla in toate orasele din tara", a spus el.

Acesta a completat ca a vazut anul trecut cum in Constanta, Brasov sau Sibiu micii producatori nu aveau acces in piata.