Presedintele Basescu a declarat duminica dupa-amiaza, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca sustine fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, masura de majorare nefiind de natura sa afecteze in mod negativ fondurile de pensii si de asigurari de sanatate.

Presedintele Basescu isi incheie declaratiile de presa la 16:25, mentionand ca asteapta rezultatul alegerilor din Franta.

- "Cam atat. Altceva nu cred ca mai merita sa fie pus in atentia dvs. Altfel, asteptam cu sufletul la gura rezultatele la alegerile din Franta", incheie presedintele.

- "Imi e greu sa intrevad, in urmatorii 5-6 ani, o crestere a veniturilor care sa permita o buna calitate a sectorului sanitar", explica Basescu. Presedinte afirma ca detine o asigurare de sanatate din Europa, pentru ca in Romania nu avut unde sa o faca. "Vreau sa stiu ca exista o salvare in orice comuna", a mai presedintele.

- Basescu atinge problema reformei in domeniul sanitar, precizand ca legea sanatatii ramane o prioritate. "Chiar daca supar pe cineva credinta mea e ca pana cand la finantarea sistemului nu va avea acces si sectorul privat, nu vom avea sistem de sanatate performant".

- Transgaz are nevoie acuta de modernizare, iar la Transelectrica s-au pus bani din bugetul de stat, mai arata Traian Basescu. "Opinia mea e ca banii trebuie sa mearga in bugetul acestor companii", subliniaza seful statului.

- Cu privire la reforma intreprinderilor, presedintele Basescu declara ca nu este vorba despre o privatizare integrala a Hidroelectrica, Romgaz. "Nimeni nu vorbeste de privatizarea integrala (...) Ele trebuie sa realizeze resursa de finantare a retehnologizarii acestor intreprinderi".

- Basescu spune ca Romania si-a indeplinit obligatiile. "Nimeni nu a avut interes ca sectorul bugetar sa fie chinuit. Nu am avut alta solutie", a mai spus seful statului.

- "Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a intarit presedintele.

- Basescu insista asupra ideii de o buna informare: "In rezerva Finantelor se afla peste 5 miliarde de euro - bani imprumutati de pe piata cu scopul de a ne plati la timp creditele scadente".

- Presedintele ofera si cifre: "Fondul de pensii are un deficit de circa 3,6 miliarde de euro". Potrivit acestuia, anul trecut, bugetul de stat a platit circa 3 miliarde de lei pentru fondul de sanatate.

- Presedintele sustine ca a dorit sa previna Fondul ca e de neacceptat orice masura populista. "Marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural la fondul de sanatate si pensii, ci reduce deficitul la fondul de pensii" - explica seful statului.

- Traian Basescu aduce lamuriri asupra recentelor declaratii privind marirea de salarii: "Din pacate, vad ca si astazi se continua aceeasi manipulare ca exact acum 2 ani. (...) Astazi aflu ca presedintele nu este de acord cu revenirea la salarii daca se afecteaza deficitul structural de la sanatate si pensii. Este o mare minciuna. Ceea ce eu am spus in prezenta presei este ceea ce am si sustinut - deci, sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere."

- Presedintele face primele declaratii, putin dupa ora 16:00, mentionand ca nu a avut nicio intentie de a face declaratii de presa dupa intalnirea cu delegatia FMI. "Constat un lucru relativ negativ pentru mine (...) Sunt 2 ani de la momentul in care eu am iesit in fata dvs. anuntand niste masuri extrem de dificile pentru populatie. Va asigur ca nu am facut-o pentru ca mi-a placut, am facut-o pentru ca nu exista alta solutie la acel moment si mi se parea important sa nu ajungem intr-o situatie precum cea a Greciei".

Declaratiile presedintelui vin in contextul in care acesta a afirmat, la intalnirea cu delegatia FMI:

„Asa cum am discutat cu ministrul de Finante, elementul cheie legat de platile pe care trebuie sa le faceti in perioada urmatoare trebuie sa ramana la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurari de sanatate si ale fondului de pensii. Este elementul esential din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului daca acest principiu nu va fi respectat."

Wall-Street.ro te incurajeaza sa-ti exprimi opinia: cum comentezi declaratiile presedintelui Traian Basescu?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri