Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, tempereaza avantul electoral al Guvernului condus de Victor Ponta, sustinand ca a doua etapa de recuperare a salariilor bugetarilor va fi posibila din 2013. Ulterior, Franks a nuantat si a spus ca promisiunile facute de Ponta se vor simti in buget abia anul viitor.
Intrebat despre promisiunea facuta de Victor Ponta de a aplica a doua majorare a salariilor in decembrie, Franks a raspuns ca a inteles din declaratiile oficialilor romani ca aceste plati vor fi efectuate abia in ianuarie 2013, ceea ce nu va impacta bugetul pe acest an.

"Nu e nicio contradictie intre ce am spus si intentia Guvernului. Daca se mareste salariul în decembrie, cresterea se va simti in 2013", a explicat Franks, la conferinta organizata cu ocazia prezentarii raportului de evaluare a Romaniei, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, Victor Ponta vorbea in urma cu cateva zile de a doua majorare salariala din toamna, in octombrie-noiembrie, adica chiar inaintea alegerilor, pentru ca ulterior sa anunte ca partea a doua a recuperarilor salariale se va aplica in mod sigur de la 1 decembrie.

Si aceasta declaratie poate fi suspectata cu usurinta de populism electoral, avand in vedere ca promisiunea se presupune ca va fi indeplinita doar daca Guvernul Ponta va ramane la putere dupa alegeri.

"Decizia am luat-o ieri, se va aplica pentru ca este in conformitate cu negocierile pe care domnul Florin Georgescu le-a purtat cu FMI", a spus Ponta, ca raspuns la declaratiile lui Jeffrey Franks privind cresterea salariilor bugetarilor.

Intrebat despre data la care va fi acordata ce-a de-a doua transa de majorare, premierul a raspuns: "1 decembrie".

Jeffrey Franks a aratat ca Guvernul a ales sa majoreze salariile cu 8% la 1 iunie si sa aloce suma ramasa pentru plata contributiilor achitate de pensionari.

"Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si a contributiilor platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator", a declarat Franks.

Franks critica si reducerea TVA pe anumite sectoare

Seful misiunii FMI a subliniat ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

"Ca principiu general, noi la FMI recomandam sa nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de masura duce la evaziune si nu ajuta sectoarele. Nu recomandam reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse", a spus Franks.

Acesta este inca un punct la care Franks si Ponta par sa fie pe pozitii opuse, avand in vedere ca premierul a declarat marti ca, impreuna cu ministrul Agriculturii, a inceput sa faca "toate presiunile" asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

La finele saptamanii trecute, Ponta a declarat ca masura reducerii TVA la alimente este necesara si ca aceasta se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a afirmat ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri