Fostii ministri Bogdan Dragoi (foto) si Cristian Diaconescu au fost numiti, miercuri, in posturi de consilieri prezidentiali, scrie Mediafax.
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat miercuri, 09 mai a.c., Decretul pentru numirea domnului Cristian Diaconescu in functia de consilier prezidential si Decretul pentru numirea domnului Bogdan Alexandru Dragoi in functia de consilier prezidential, in cadrul Administratiei Prezidentiale", informeaza Presedintia.

Administratia prezidentiala nu precizeaza ce departamente vor coordona Dragoi si Diaconescu.

- Bogdan Dragoi a fost ministru al Finantelor Publice in Cabinetul Ungureanu. El este fiul generalului in rezerva Dan Dragoi, este considerat apropiat de Adriean Videanu si a fost, inca de la 22 de ani, analist de afaceri in telecom de sute de milioane de euro.

In varsta de 31 de ani, Bogdan Dragoi a avut o cariera fulminanta in ultimul deceniu, dupa ce a absolvit in 2002, cu magna cum laudae, specializari in Relatii Internationale si Economie la Universitatea Tufts-Fletcher din Boston, in SUA.

Tatal sau este generalul in rezerva Dan Dragoi, considerat un apropiat al fostului ministru al Apararii de la inceputul anilor '90, Victor Stanculescu. Dan Dragoi a devenit in anii '90 om de afaceri, fiind reprezentant in Romania al firmei Balli, iar dupa anul 2000 s-ar fi apropiat de grupul de afaceri din jurul lui Adriean Videanu.

Potrivit CV-ului sau, Bogdan Dragoi a lucrat in 2002-2004 ca analist de afaceri la Inquam Ltd UK, unde s-a ocupat de preluarea Dolphin Telecom UK, de negocieri cu Bear Stearns si Lehman Brothers pentru crearea unui fond de investitii in telecom, in valoare de un miliard de euro, precum si de strangerea a 100 de milioane de euro de pe pietele financiare romana si americana pentru finantarea extinderii retelei Telemobil SA ZAPP. In perioada 2004-2006 a fost actionar si vicepresedinte la Focus Sat, prima televiziune digitala din Romania, pe care a infiintat-o impreuna cu un grup de prieteni tineri, el ocupandu-se si de vanzarea firmei catre UPC Romania.

In 2006 a intrat in administratia publica, fiind timp de sase luni consilier la Ministerul Integrarii Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 pana in noiembrie 2007 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, cu atributii principale in coordonarea Departamentului de Trezorerie si Datorie Publica, responsabil cu strategia datoriei publice si emiterea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe pietele de capital. A fost scos din Ministerul Finantelor Publice dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a indepartat PD de la guvernare, insa a fost angajat de Adriean Videanu ca director general economic la Primaria Capitalei.

Din ianuarie 2009 a revenit ca secretar de stat in Ministerul Finantelor, unde a coordonat din nou Trezoreria si emiterea de obligatiuni, insa a fost numit si in consiliile de administratie ale CEC, Bancii Europene de Investitii, Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum si ca presedinte al Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al Eximbank.

Conform declaratiei de avere din iunie 2011, veniturile aferente functiei din Ministerul Finantelor si de membru in CA-urile mentionate au fost donate Fondului Solidaritatea, creat de Guvern in 2010. Detine in proprietate sau coproprietate trei terenuri intravilane din Bucuresti, achizitionate in 2005, un autoturism Jaguar fabricat in 2006, ceasuri de valoare estimate la 15.000 de euro, doua conturi la OTP Bank de 154.000 euro si 398.000 lei, doua conturi la CEC de 57.000 lei si 205.000 lei, actiuni estimate la 60.000-80.000 euro la SC Toledo Real Estate SRL.

- Cristian Diaconescu, fost membru PSD, a revenit in ianuarie in Guvernul condus de Emil Boc, de aceasta data sub sigla UNPR, insa tot la conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Diaconescu a fost numit ministru de Externe dupa demiterea lui Teodor Baconschi si a detinut portofoliul si in Cabinetul Ungureanu.

In varsta de 52 de ani, Cristian Diaconescu a mai detinut portofoliul Afacerilor Externe, in primul Guvern condus de Emil Boc, format de PDL si PSD dupa alegerile parlamentare de la finalul anului 2008. Nici atunci nu era pentru prima data cand Diaconescu devenea ministru, el fiind, in perioada martie-decembrie 2004, ministru al Justitiei in Cabinetul condus de Adrian Nastase. Daca insa in 2008 Cristian Diaconescu era membru PSD si a devenit ministru sustinut de social-democrati, in 2012 el a fost numit ministru din partea UNPR, din calitatea de presedinte de onoare al formatiunii constituie de Gabriel Oprea si in care se regasesc numerosi fosti membri PSD.

Cristian Diaconescu a plecat din PSD dupa Congresul din februarie 2010 la care a candidat la presedintie si la care Victor Ponta a fost ales la sefia formatiunii. Diaconescu a parasit PSD in circumstante tulburi legate de o asa-zisa monitorizare a lui de catre o anumita grupare din partid. El s-a alaturat apoi grupului format in jurul lui Gabriel Oprea, fost lider PSD, care a pus bazele UNPR alaturi de alti pesedisti cu state vechi. UNPR s-a lansat in 1 Mai 2010, Cristian Diaconescu fiind ales presedinte de onoare al formatiunii conduse de un trio din care mai fac parte Gabriel Oprea si Marian Sarbu.

Cristian Diaconescu este nascut in 2 iulie 1959. A absolvit, in 1983, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, iar pana in 1989 a fost judecator.

In 1990 intra in diplomatie, iar in urmatorii zece ani detine numeroase functii in Ministerul Afacerilor Externe printre care: diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE; coordonator al sectiei de cooperare in domeniul politico-militar al OSCE din MAE; diplomat in Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, adjunct al sefului misiunii pentru domeniile politico-militar si de securitate ale OSCE; director al Directiei OSCE si de Cooperare cu Structurile Subregionale din Ministerul Afacerilor Externe; director general al Directiei Generale Juridice si Consulare din Ministerul Afacerilor Externe; sef de delegatie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva si Comisia Dunarii.

In anul 2000, luand in considerare experienta sa in negocierile internationale, Ministerul Afacerilor Externe i-a incredintat o importanta misiune internationala, numindu-l Secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) si ambasador en pied in aceasta organizatie.

In anul 2001 a fost numit in functia de secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale in cadrul Ministerul Afacerilor Externe. Aceasta functie a fost indeplinita in paralel cu functia de negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul Politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia, precum si in domeniul masurilor de crestere a increderii si securitatii in Europa. Inceputul anului 2004, an hotarator pentru procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, i-a adus nominalizarea ca Secretar de Stat pentru Afaceri Europene.

In martie 2004, a fost numit ministru al Justitiei in Cabinetul Adrian Nastase, cu misiunea de a negocia si inchide capitolul 24, Justitie si Afaceri Interne, in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care a fost inchis in noiembrie 2004.

La alegerile parlamentare din anul 2004, candideaza pe listele PSD si obtine primul mandat de senator. La congresul PSD din 2005, la care presedinte al partidului a fost ales Mircea Geoana, Cristian Diaconescu este ales in functia de vicepresedinte al partidului. In aprilie 2008, Cristian Diaconescu s-a inscris la propunerea unanima a forurilor de conducere ale PSD in cursa pentru castigarea Primariei Generale a Bucurestiului, contracandidatii sai cei mai importanti fiind Ludovic Orban (PNL), Vasile Blaga (PDL) si Sorin Oprescu, care a candidat independent. In urma alegerilor locale, Diaconescu s-a clasat al treilea. In toamna aceluiasi an, obtine un nou mandat de senator din partea PSD in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti.

La congresul PSD din februarie 2010 candideaza la presedintia partidului. Ulterior, a demisionat din partid si s-a alaturat grupului format in jurul lui Gabriel Oprea si care a dus la formarea UNPR.

Conform declaratiei de avere completate in iunie 2011, Cristian Diaconescu detine trei optimi dintr-un un teren parte agricol, parte intravilan de 3.800 mp. in judetul Arges si un teren intravilan de 360 mp. in Bucuresti. De asemenea, el detine o cota parte de trei optimi dintr-o casa de locuit in Arges si dintr-un apartament in Bucuresti. Diaconescu mai are un apartament si o casa de locuit in Bucuresti. Diaconescu mai detine un autoturism Ford si trei tablouri evaluate la 6.000 de Euro. El a contractat in anul 2002 un credit ipotecar scandent in 2012, in valoare de 138.500 USD. Totodata, el si sotia sa au depozite si conturi bancare in suma de 214 Euro, 1983 USD si 43.965 de lei, la care se adauga sume disponibile prin carduri de credite de 55.000 de lei. In anul 2010, Cristian Diaconescu a obtinut din indemnizatia de senator 51.622 lei, de la Universitatea Dimitrie Cantemir o indemnizatie de 27.587 lei, iar din inchirierea unui apartament suma de 10.500 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri