Preturile de consum au crescut in medie cu 0,21% in luna martie fata de februarie, potrivit Institutului National de Statistica. Rata lunara de inflatie a ramas, astfel, practic neschimbata (0,24% s-a inregistrat in februarie), iar fata de inceputul anului in curs, preturile au crescut cu 1,48%. Tinta de inflatie asumata de BNR si de Guvern pentru intregul an 2006 este de 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual in jurul acesteia.

Statistica oficiala arata ca principala contributie la cresterea preturilor in luna martie 2006 fata de luna precedenta (+0,2%) au avut-o marfurile alimentare (au contribuit cu 0,17 puncte procentuale), urmate de grupa marfurilor nealimentare al caror aport a fost de 0,05 puncte procentuale. Serviciile au avut o contributie negativa asupra ratei inflatiei per total, de 0,01 puncte procentuale.

Zahar scump si oua ieftine

In cadrul produselor alimentare au fost inregistrate cresteri ale preturilor de consum peste nivelul mediu de 0,2% al inflatiei, inregistrat in luna martie 2006 fata de februarie 2006, la urmatoarele grupe de produse: zahar (12,4%), legume si conserve din legume (1,6%), brinza (1,3%), fructe proaspete (1,0%), peste proaspat (0,5%), cafea (0,5%), bauturi alcoolice (0,4%). Tendinta de crestere a preturilor la produsele enumerate mai sus a fost insa estompata de scaderea preturilor la: produsele de morarit (0,4%), citrice si fructe meridionale (0,8%), ulei, slanina, grasimi (0,6%), carne de pasare (0,9%), carne de porcine (0,4%) si oua (12,4%).

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4822&art=11514&cHash=1f5972b714