Premierul Victor Ponta il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca, desi ocupa prima pozitie a tarii, face lobby in favoarea unei companii private in proiectul Rosia Montana si afirma ca un proiect de asemenea anvergura nu trebuie realizat prin lobby politic, conform Mediafax.
"Eu inteleg ca exista interese private, ca peste tot in lume, care se impletesc cu cele politice. Nu se pot face insa proiecte de aceste gen pentru ca le doreste foarte tare un om politic, indiferent cum se cheama. Ma refer evident la presedintele Basescu", a spus Ponta la Pro TV.

Intrebat daca il suspecteaza pe seful statului de ceva anume legat de acest proiect, premierul a aratat ca nu doar ca il suspecteaza, ci il si acuza.

"Nu doar ca il suspectez, ci il acuz de faptul ca atunci cand esti in prima pozitie a tarii, sau a doua sau intr-o pozitie atat de importanta, nu poti sa faci lobby pentru o companie privata fara a fi categoric considerat ca interesat, nu stiu, poate politic, nu vreau sa spun mai mult decat atat", a spus Ponta.

Intrebat daca nu ar fi totusi bine ca autoritatile sa se pronunte transant fata de acest proiect, in conditiile in care investitorii asteapta de mai multi ani un raspuns pozitiv sau negativ, premierul a spus ca ar fi bine daca si ei ar intelege ca un proiect de asemenea anvergura trebuie realizat "nu prin lobby politic" sau prin cheltuielile uriase pentru sponsorizarea mass-media, ci prin demonstrarea in fata populatiei, nu catre presa sau presedintele tarii, ca acest proiect respecta criteriile de siguranta legate de mediu, precum si interesele statului roman.

Intrebat daca exista un termen pana la care si-a propus sa clarifice toate aceste lucruri, seful Guvernului a raspuns negativ, adaugand ca Ministerului Mediului trebuie sa continue procesul de evaluare.

Premierul a declarat anterior ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic.

El a adaugat ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri "sau poate niciodata".

Luni seara, la ceremonia de investire a noului Guvern, presedintele Traian Basescu a declarat ca se asteapta de la noul Executiv sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el reiterand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Gabriel Resources vrea sa reduca "substantial" costurile pana cand Guvernul va avansa in procesul de avizare a proiectului, a anuntat compania canadiana, odata cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri