Scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, informeaza Mediafax.
"Nu vad scaderea TVA la produsele alimentare de baza ca pe o masura sociala, asa cum au incercat altii s-o prezinte, care sa aiba ca scop reducerea pretului la paine. Acesta este aspectul si implicatia sociala. Chiar daca nu se va reduce pretul la paine, probabil ca va stagna pentru o anumita perioada", a spus Constantin.

El a adaugat ca efectul vizat de autoritati prin scaderea TVA este combaterea evaziunii fiscale.

"Avem datoria, ca Uniune Social Liberala, sa incercam la sfarsitul acestui an, atunci cand permite si bugetul, cand permite situatia economica, sa venim macar cu un singur domeniu, si ma refer la paine. Aici am identificat eu ca este cea mai mare evaziune fiscala. Am inceput deja sa facem analiza si perspectiva este deja ca in luna iulie, cand vor veni delegatiile FMI, ai CE si Bancii Mondiale, sa prezentam toate datele, astfel incat sa asiguram fondul, daca de asta e nevoie, ca vom avea venituri suplimentare la buget prin reducerea evaziunii fiscale", a spus ministrul.

El a adaugat ca atunci cand TVA era de 19%, inainte de majorarea la 24%, in iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificatiei.

"In momentul in care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%. Asa cum arata simularile credem ca putem sa reducem evaziunea intre 15 si 20% intr-un anumit timp daca vom scadea TVA la 9%", a mai spus Constantin.

Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot saptamana trecuta, ca impreuna cu ministrul Agriculturii a inceput sa faca "toate presiunile" asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a afirmat ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri