Banca Nationala a Romaniei va introduce in circulatie, incepand cu data de 1 decembrie 2006, o bancnota de 200 de lei (doua milioane de lei vechi), a anuntat, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Rompres
Banca Nationala a Romaniei va introduce in circulatie, incepand cu data de 1 decembrie 2006, o bancnota de 200 de lei (doua milioane de lei vechi), a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banca Centrala a luat aceasta decizie deoarece valoarea noii bancnote se apropie de nivelul mediu al unei retrageri la bancomat, respectiv 270 de lei. Nu in ultimul rand, masura a fost luata pentru obisnuirea populatiei cu structura insemnelor euro in perspectiva introducerii monedei unice europene.

Dimensiunile bancnotei se situeaza intre cele ale bancnotei de 100 de lei si cele ale bancnotei de 500 de lei. Pe aversul bancnotei se afla imaginea poetului Lucian Blaga, iar pe revers imaginea statuetei neolitice 'Ganditorul de la Hamangia'

Din octombrie, numai lei noi

Banca Nationala a anuntat, de asemenea, ca nu va mai pune in circulatie bancnote nedenominate, incepand cu luna octombrie acest an. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, bancnotele vechi de 500.000 de lei si un milion de lei vor mai fi puse in circulatie pana la sfarsitul lunii septembrie, iar incepand cu 1 decembrie va fi pusa in circulatie o noua bancnota de 200 de lei (2.000.000 lei vechi).

Bancnotele de 10.000 de lei si de 50.000 de lei au mai fost eliberate de BNR doar pana in decembrie 2005, iar bancnota de 100.000 lei a fost emisa pana in martie 2006. ''Au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote vechi decat ne-am propus initial. Am solicitat ca furnizarea de insemne monetare sa devanseze livrarile, fiind suplimentate cantitatile de masa monetara contractate pentru 2006', a spus Mugur Isarescu.

Ponderea leului nou in totalul monedei puse in circulatie de BNR este, in prezent, intre 58 si 85%, iar vizibilitatea RON in sistemul bancar este de aproximativ 50%. Din iulie, ponderea RON in sistemul bancar va fi de 75%, iar din decembrie, de 100%.

'Remonetizarea economiei a condus la cresterea numerarului, la sfarsitul lui 2005, cu 37%, peste nivelul programat. in 2006, majorarea masei monetare va ajunge la aproximativ 46%', a precizat guvernatorul. Ponderea masei monetare in Produsul Intern Brut da masura inflatiei, a aratat guvernatorul, explicand posibilul efect al cresterii masei monetare. ''Cresterea masei monetare nu inseamna ca vom avea inflatie. In tarile cu stabilitate economica masa monetara creste, in timp ce inflatia scade, iar noi ne gasim intr-o asemenea perioada pozitiva'', a mai explicat guvernatorul.

incepand cu 1 iulie 2005, monedele metalice pe care le-a pus in circulatie BNR au fost nou emise. Totodata, a fost facuta o ''igienizare'' a masei monetare, fiind eliminate din circulatie bancnotele deteriorate.

Denominarea nu a generat cheltuieli suplimentare

'Daca nu introduceam aceasta noua emisiune monetara, in doi-trei ani depaseam cheltuielile cu denominarea, prin cheltuielile generate de circulatia bancnotelor vechi', a mai spus Isarescu.

'Sunt ingrijorat de taxa pe viciu. Ponderea tigarilor in Indicele Preturilor de Consum este de patru la suta, jumatate din ponderea painii', a atras atentia Isarescu. 'Cred ca tendinta de apreciere a monedei nationale va sustine dezinflatia si ne va conduce catre Uniunea Europeana, respectiv catre moneda euro', a spus guvernatorul in incheiere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri