Companiile petroliere vor transfera catre consumatori costurile pe care ar putea sa le sufere in cazul in care Guvernul Ponta va introduce suprataxarea profiturilor in aceasta industrie. Credeti ca o astfel de decizie va creste preturile la pompa?
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

Oricat ar parea de justificata o astfel de decizie, avand in vedere profitul monstruos facut de compania Petrom, de exemplu, impactul economic s-ar putea sa fie in defavoarea consumatorului.

Dan Schwartz, Managing Partner Scot&Company Consulting, crede ca aceasta decizie, daca va fi luata, o sa se regaseasca in pretul la pompa si dupa aceea in pretul tuturor bunurilor si serviciilor.

"Daca profiturile companiilor petroliere vor fi supraimpozitate, acestea vor incerca sa isi pastreze totusi marjele si atunci ele vor urca pretul la combustibili", a explicat Schwartz.

In ceea ce priveste impactul asupra companiilor din domeniu, consultantul fiscal exclude riscurile de externalizari sau ca acestea sa isi mute afacerile in urma unei astfel de masuri.

"Cea mai la indemana solutie pentru aceste companii este cresterea preturilor", conchide Schwartz.

Si Ion Tache, seful Asociatiei Benzinarilor Particulari, sustine ca rafinariile vor proceda in consecinta si vor transfera catre cetateni costurile acestei masuri.

"Lovitura va cadea pe spinarea consumatorului. Poate ar fi mai bine sa intervina Consiliul Concurentei si sa demonstreze ca aceste companii obtin castiguri prea mari, avand in vedere ca productia se bazeaza si pe titeiul romanesc, in proportie de 40-45%, iar acesta este extras la un pret mult mai mic decat cel de import", a spus, pentru wall-street.ro, Ion Tache.

El spera ca aceasta masura sa nu se repercuteze imediat asupra cetatenilor.

Solutia germana la cresterile de la pompa: o comisie de supraveghere a preturilor

In incercarea de a tempera cresterea preturilor la pompa, guvernul german a aprobat in acest an infiintarea unei institutii de supraveghere a preturilor carburantilor.

Potrivit proiectului, operatorii a celor aproximativ 14.700 de benzinarii din Germania vor fi obligati sa informeze in detaliu cand si in ce masura vor creste sau vor reduce preturile.

De asemenea, acestia trebuie sa precizeze la ce pret si in ce cantitate au achizitionat carburantii.

"In Germania toata lumea este disciplinata si toata lumea intelege rolul social al producatorului, al patronului, al statului", crede Tache, care sustine ca un astfel de proiect ar trebui facut si in Romania.

1. Credeti ca supraimpozitarea petrolistilor va duce la scumpirea carburantilor?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri