Sistemul public de pensii trebuie transformat intr-o structura bazata pe principiul acumularii in conturi personale, banii stransi urmand sa fie utilizati ca fond de dezvoltare a statului, pe principii de eficienta, nu pentru acoperirea "gaurilor negre",a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
"Cred ca sistemul public de pensii trebuie transformat intr-un un sistem de acumulare. Este normal sa existe si un sistem coordonat, garantat si administrat de stat, dar principiile care trebuie sa stea la baza acestuia trebuie sa fie asemanatoare cu cele ale sistemului privat. Adica trebuie sa mergem pe acumulare, deci o persoana trebuie sa stie si sa fie responsabila din prima zi in care intra pe piata muncii ca trebuie sa isi puna deoparte niste bani pentru perioada cand va iesi la pensie, acesti bani sa se acumuleze intr-un cont personal", a afirmat Campeanu, citat de Mediafax.

Ea a spus, intr-o inregistrare video difuzata la un seminar pe tema asigurarilor, organizat la Sinaia, ca banii acumulati in conturile participantilor pot fi utilizati "ca un fond de dezvoltare a statului respectiv".

"In acelasi timp, folosirea acestor bani trebuie sa se faca pe principii de eficienta si nu pentru acoperirea gaurilor negre ale unui stat sau altul", a spus ministrul Muncii.

Campeanu a aratat ca pensiile private reprezinta "un folos" pentru orice cetatean care se gandeste la viitorul lui.

"Pentru unii acest viitor este mai apropiat, pentru altii mai indepartat, dar pe care eu il doresc sa fie sigur pentru fiecare cetatean al Romaniei", a afirmat Campeanu.

Ea a mentionat ca procesul de administrare privata a contributiilor a inceput bine si are rezultate bune.

"M-am uitat pe randamentele obtinute, pe eficienta folosirii banilor si pot spune ca uneori am fost mirata pentru ca intr-o perioada de criza s-au obtinut randamente de 15%, ceea ce este laudabil si inseamna ca administratorii acestor bani sunt foarte responsabili. Cred ca un sistem care iti promite pentru inceput si pe masura ce se desfasoara constati ca el chiar realizeaza ceea ce a promis, ma refer la o folosire eficienta a banilor acumulati, nu face decat sa duca la responsabilizarea cu fiecare zi care trece a fiecarui cetatean care se afla pe piata muncii", a mai spus Campeanu.

Primele contributii la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost virate in mai 2008.

Pilonul II presupune transferul lunar al unei parti din contributia la asigurarile sociale (CAS), in prezent 3,5%, catre un fond de pensii administrat privat (administratorii fiind societati cu capital privat, autorizate de autoritatea de profil).

La finele lunii aprilie, activele acumulate au ajuns la 7,5 miliarde de lei in conturile a 5,6 milioane de participanti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri