Ca membra a UE, Romania va trebui sa recupereze minimum 50% din deseurile puse in circulatie. In 2004, cantitatea totala de ambalaje introdusa pe piata a fost de un milion de tone, in crestere cu 16% fata de anul anterior. Cel mai mare reciclator autohton de deseuri din mase plastice face afaceri de 450 milioane de euro
Firmele care introduc ambalaje pe piata trebuie sa se implice si in recuperarea lor. Cel putin asa spune legea. Ceea ce in multe tari ale lumii se intampla de ani de zile functioneaza timid si la noi: reciclarea materialelor. O afacere de milioane de euro atat pentru firmele care recicleaza, cat si pentru cele de salubrizare.

Potrivit legii, firmele care produc si comercializeaza bunuri ambalate, precum si producatorii de ambalaje trebuie sa declare lunar autoritatilor cantitatea de deseuri pe care au lansat-o pe piata si sa demonstreze ca au recuperat un procent de 22% din acestea. Insa, o data cu alinierea la standardele Uniunii Europene, Romania va trebui sa implementeze un sistem mai eficient de gestionare a deseurilor de ambalaje, astfel ca va trebui sa ajunga sa recupereze 50% din deseurile puse in circulatie si sa recicleze 25% din fiecare tip de ambalaje. Pentru aceasta, este necesara punerea in practica, de catre companiile de salubritate, a unui sistem eficient de colectare pe categorii a deseurilor.

Un milion tone de ambalaje in 2004

In anul 2004, cantitatea totala de ambalaje introdusa pe piata a fost de un milion de tone, cu o crestere de 16 % fata de anul anterior, ce se explica prin schimbarea comportamentului la nivelul consumatorului, care se indreapta din ce in ce mai mult spre produsele preambalate. Mai mult, in structura pe tip de material a ambalajelor goale din import introduse pe piata in Romania in anul 2004, s-a constatat o crestere cu 10 procente a ambalajelor din sticla in timp ce importul de ambalaje din plastic a scazut cu 13 procente.

Ponderea ambalajelor din hartie sau carton este relativ constanta reprezentand un sfert din total. Pe de alta parte, conform datelor furnizate de Ministerul Mediului, in anul 2004 au fost reciclate 260 mii tone de deseuri de ambalaje, procentul de reciclare fiind de 24,3%. Conform companiei Greentech, in 2005 deseurile din hartie si metal s-au reciclat intr-un procent de 30 %, iar deseurile din plastic sunt reciclate intr-un procent mai mic, astfel ca la PET s-au reciclat cam 15 - 18 %, celelalte deseuri din plastic fiind reciclate intr-un procent mai mic, aprox. 5 - 6%.

450 milioane de euro, afacerile Greentech

Cristinel Dobrota, directorul firmei Greentech, unul dintre cei mai mari reciclatori de deseuri din mase plastice din tara, spune ca "cele mai reciclate deseuri sunt cele din hartie, iar la plastic cel mai reciclat tip este PET-ul". Mai mult, in privinta zonelor pe care se colecteaza ambalajele din plastic, cele mai active judete sunt Buzau, Dambovita, Dolj, Harghita, Constanta, Bucuresti, mai spune Dobrota.

In privinta costurilor de reciclare a unei tone de deseu plastic, acestea se ridica la 600 euro/tona, fara a socoti si investitiile in infrastructura care se ridica la 500 - 700 mil. euro anual. Compania buzoiana Greentech a colectat, in anul precedent, 11.000 tone deseuri din ambalaje PET si a facut afaceri de 200 miliarde ROL. "Pentru 2006 estimam colectarea de pe piata a inca 20 - 22.000 tone, astfel ca prevedem atingerea unei cifre de afaceri dubla fata de 2005", mai spune directorul Greentech SA.

Bulina verde, marca recunoscuta

Pentru a facilita activitatea de colectare a deseurilor, un grup de mari companii care pun in circulatie mii de tone de ambalaje in fiecare an, precum Coca-Cola, Brau-Union,Tetra Pak sau Unilever, au infiintat, in urma cu trei ani, societatea Eco-Rom Ambalaje S.A. Acest grup se ocupa de recuperarea si reciclarea deseurilor dupa modelul din UE, unde pe ambalajele produselor de baza este imprimata bulina verde - simbolul firmei care se ocupa de reciclare.

Romania se alatura, astfel, celor 26 de state din Europa si America in care functioneaza acest sistem. Prin sistemul "Punctul Verde", agentii economici care au obligatii de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje pot transfera, prin contract, responsabilitatea catre organizatia Eco-Rom Ambalaje SA, care incheie la randul sau parteneriate cu autoritatile locale, cu societatile de salubrizare si transport si cu firmele specializate in reciclare.

10 milioane de euro, in salubritate

Firmele de salubritate incearca si ele sa isi orienteze investitiile astfel incat sa se conformeze cerintelor europene in materie de reciclare a materialelor. Prin urmare, compania de salubrizare Urban, axata pe centre urbane si care acopera 10% din piata de profil, a investit, in ultimii trei ani, 3 milioane de euro pentru modernizarea sau inlocuirea spatiilor de sortare si a utilajelor de colectare si 5 milioane de euro in salubrizare. Investitiile nu se opresc aici, pentru ca "centrele de colectare a deseurilor din orasele romanesti sunt inca slab dezvoltate", spune Bogdan Constantinescu, directorul de marketing al firmei Urban, partenerul grupului Eco-Rom. Prin urmare, compania are proiecte de investitii de 10 milioane de euro pentru 2006, sume ce vor merge in mare parte in orasele din provincie.

Cat costa afacerea?

Investitia initiala pentru o firma de reciclare, cea care transforma deseurile reciclabile in materii prime, este de aproximativ 1,5 milioane de euro. Pot fi investitii mai mici in procesarea deseurilor reciclabile, ca macinarea sau sortarea, insa produsul obtinut este un deseu de o calitate superioara si nu materie prima. Pe de alta parte, investitia intr-o firma mai mica de reciclare a PET-urilor este 10.000 de euro.

Din acestia, aproape 7.000 de euro sunt necesari pentru achizitionarea presei de balotat, la care se adauga cheltuielile cu transportul, depozitarea si sortarea. Numarul de angajati este de 3-4 persoane, care se vor ocupa in special de sortarea sticlelor. Mai mult, stabilirea unei retele de achizitori pentru colectare este importanta. Pentru asigurarea unui volum ridicat, este indicata incheierea de contracte cu firmele de salubritate.

De asemenea, rezultate bune pot fi obtinute din colectarea PET-urilor direct de la sursele mari generatoare de sticle de plastic, cum sunt supermarketurile, restaurantele si barurile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri