Migratia si lipsa fortei de munca specializate, cresterea coruptiei, lipsa finantarii si a perspectivelor de dezvoltare sunt cele mari patru tendinte care vor fi vizibile in economia romaneasca in urmatorul an, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Romanian Business Leaders si GFK Romania pe 171 de manageri si antreprenori romani.

Studiu Romanian Business Leaders

Astfel, 68% dintre respondenti cred ca forta de munca specializata va fi o problema majora in urmatoarele 12-18 luni, dar si in urmatorii ani, in special din cauza migratiei acesteia in strainatate, dar si a lipsei de pregatire a noilor generatii de studenti, absolventi.

“Perceptia la nivelul comunitatii de business este ca educatia tinde sa se deterioreze, nu sa se apropie de un standard mai inalt”, mentioneaza raportul RBL.

Romania a pierdut 40-50 mld. euro din cauza exodului de forta de munca

Apasati pe tabele pentru a vedea imaginea in format marit.

Romania a pierdut intre 40 si 50 de miliarde de euro (la valoarea de astazi) din cauza celor 3,5 milioane de romani care au parasit tara in ultimii 35 de ani, potrivit unor estimari ale lui Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investment.

"Am pierdut evrei, germani, romani, doctori, ingineri, artisti, majoritatea tineri care au plecat catre alte tari. Fiecare cetatean cu studii medii costa 10.000 euro in banii de astazi, iar pentru unul cu studii superioare, costurile ajung la circa 20.000 euro. Acesti romani s-au dus catre Spania, Italia, Germania, SUA si Canada, Israel. Iar astazi ne chinuim sa strangem cateva miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Nu suntem capabili sa influentam guvernul sa ia niste masuri care sa actioneze. Problema fortei de munca este o problema pe care astazi o contemplam si va fi la fel si peste 20 de ani daca nu schimbam nimic", a afirmat Rosca in cadrul unei conferinte organizate de Fundatia Romanian Business Leaders (RBL).

De altfel, George Mucibabici, presedintele companiei de consultanta Deloitte Romania, afirma ca cei care pleaca din tara fac acest lucru pentru ca lucreaza in domenii in care salariile nu sunt la standarde europene.

“Am vorbit in urma cu cateva zile cu un medic veterinar care pleaca din tara pentru ca de cand a terminat facultatea nu i-a dat nimeni un salariu de peste 2000 de lei pe luna. Si a plecat in Marea Britanie unde primeste doua mii de lire sterline si casa si masina. In Romania sunt zone in care oamenii nu sunt apreciati la valoarea europeana, iar acestea sunt domenii precum invatamantul, sanatatea, agricultura”, adauga managerul.

Insa forta de munca nu migreaza doar de la tara la tara, ci si in interiorul lor, tot mai multi oameni plecand din orasele mari de provincie, catre centru, catre Bucuresti.

“Din cei care am absolvit facultatea la Timisoara nu mai este nimeni acolo. Este foarte interesant cum comunitatile pierd in favoarea centrelor, iar apoi centrele in favoarea strainatatii”, explica Sorin Tranca, managing partner al agentiei de publicitate Friends Advertising,

Managerii vad o secare a investitiilor in Romania

Alta tendinta care va fi vizibila in urmatorul an este lipsa capitalului si a investitiilor, aceasta influentand decisiv cresterea economica.

„Managerii si antreprenorii vad o adancire a crizei zonei euro, o crestere a riscului pentru Romania si o secare a investitiilor”, scriu oficialii RBL.

Practic, in jur de 77% dintre respondenti cred ca lipsa banilor vor marca urmatoarele 12 luni.

Si coruptia are o influenta importanta asupra economiei si societatii, 75% dintre participantii la studiul RBL spunand ca aceasta reprezinta un fenomen major in afaceri.

„Liderii observa o deteriorare a serviciilor publice, o scadere a increderii in administratie si stat, o tendinta de risipire a banilor publici si de crestere a incertitudinii. La un loc, toate acestea inseamna o majorare a costurilor pentru mediul de afaceri, care are de administrat o relatie ineficienta cu sistemul public si de compensat functionarea defectuoasa a unor servicii publice”, concluzioneaza raportul.

Un alt fenomen care va marca economia romaneasca anul acesta si anul viitor este lipsa perspectivelor de crestere, avand in vedere ca puterea de cumparare este tot mai mica, preturile se maresc, iar leul se devalorizeaza. In jur de 53% dintre participantii la studiu anticipeaza o scadere a puterii de cumparare.

Studiul RBL si GFK a fost realizat online in aprilie anul acesta pe 171 de respondenti. Acesta se refera la felul in care vad antreprenorii si managerii romani evolutia Romaniei in urmatoarele 12-18 luni.

Fenomene economice importante

Lipsa de finantare este cel mai important element care va influenta evolutia economiei romanesti in urmatoarele 12 luni, acesta fiind urmat de coruptie si gradul mic de accesare a fondurilor europene.

“Ar fi momentul ca guvernul sa vorbeasca si sa se ocupe mai mult de cum sa atraga investitori in proiecte creatoare de locuri de munca, investitii care pot creste productivitatea, mai degraba decat de cum sa angajeze si mai multi oameni in sectorul public, sau cum se impart banii de la bugetul unei economii in scadere si tot mai impovarate de un sector public prea mare”, spune Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures, fond de investitii care detine participatii la Fabryo, Somaco, RTC Proffice sau Kiwi Finance.

El adauga ca daca guvernul ar crea un cadru legislativ corect si eficient, Romania ar avea sanse mari sa atraga investitori in parteneriate public-private in domenii precum energie, infrastructura, resurse minerale.

Fenomene care afecteaza societatea romaneasca

In jur de 68% dintre manageri au pus pe primul loc exportul fortei de munca specializate in privinta fenomenelor care afecteaza societatea, acesta fiind urmat de cresterea abandonului scolar (cu 61%) si imbatranirea populatiei (60%).

De altfel, dintre tarile europene, Romania este cea in care este cel mai dificil de angajat oameni, arata un studiu al companiei de recrutare Manpower. „53 dintre respondentii din Romania au declarat ca au mari dificultati in a recruta, din cauza lipsei candidatilor potriviti”. In schimb media europeana este de 34%.

Fenonemele externe cu cel mai mare impact in economie

Adancirea crizei din zona euro este cel mai important factor extern pentru economia locala pentru 38% dintre participantii la studiu, aceasta fiind urmata de scaderea economiei europene (33%), explozia datoriilor suverane (19%) si, la egalitate- cu 18%, cresterea preturilor principalelor materii prime si recesiunea economica mondiala.

Aceste fenomene ar putea duce la investitii mai mici in economie si infrastructura (29% dintre respondenti), la scaderea/stagnarea exporturilor (26%), dificultati de finantare (14%), instabilitate politca, sociala si economica (14%) si cresterea exponentiala a preturilor (14%). Mai in spate, cu un procent de 8%, o alta consecinta care ar putea aparea este somajul.

Fenomenele interne cu cel mai mare impact in economia romaneasca

Pentru 77% dintre managerii si antreprenorii care au participat la studiu, alegerile parlamentare si locale sunt cel mai important fenomen intern pentru economia romaneasca in acesti doi ani, urmat de intarzierea accesarii fondurilor europene (cu 10%), instabilitate politica (8%), incompetenta clasei politice (8%) si cresterea coruptiei (7%).

De asemenea, managerii cred ca principalele consecinte ale acestor factori sunt stagnarea activitatii economice, instabilitate economica, investitii reduse, stagnarea consumului intern, scaderea increderii in economie si stat si risipirea resurselor in scop electoral.

“90% dintre lucrurile enumerate aici sunt legate de politica. Trebuie sa ne rupem de aceasta fixatie. Sa nu mai depindem de politicienii care se schimba. Nu am vazut sa scrie ceva despre mentalitate, ca nu ne implicam suficient, ca venim aici si vorbim, dar atat. Am obosit sa mai astept de la stat”, a afirmat Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania, grup cu activitati in turism si transporturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri