Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa creeze o piata de tranzactionare a gazelor, care va fi dezvoltata de OPCOM si va fi operationala la 1 ianuarie 2013, dupa care va vinde actiuni la operatorul pietei de energie companiilor si poate si burselor de profil din regiune.
"Odata de platforma va fi functionala, vom oferi actiuni OPCOM participantilor pe piata electricitatii si gazelor si poate altor burse europene de energie, in scopul de a asigura o larga participare a participantilor pe piata in actionariatul OPCOM ca baza a unei puternice guvernante corporative", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu FMI, document obtinut de Mediafax.

Ideea intrarii in actionariatul OPCOM a altor burse de energie a mai fost vehiculata in ultimii ani. De asemenea, fiecare guvern din ultimii cinci ani a incercat sa impuna OPCOM ca platforma regionala de tranzactionare a electricitatii, dar fara rezultat.

OPCOM, filiala a companiei de stat Transelectrica, a incercat chiar sa fuzioneze cu operatori similari din regiune, insa nu a reusit.

In memorandum se precizeaza ca "de indata" ce platforma de tranzactionare a gazelor va fi operationala, toate contractele bilaterale de gaze naturale vor fi incheiate prin OPCOM.

Printe alte masuri pe care Guvernul USL le pregateste pentru sectorul energetic se numara suprataxarea veniturilor exceptionale pe care companiile de petrol si gaze le vor obtine dupa ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum si elaborarea unui nou set de redevente pentru resursele naturale.

Fondurile pe care Guvernul estimeaza ca le va incasa din suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere ar urma sa fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte il va avea dereglementare pietei de energie si gaze.

Executivul a constituit o comisie interministeriala care are sarcina sa elaboreze, dupa ce se va consulta cu companiile de petrol si gaze, un pachet de reglementari pentru aceasta industrie, masuri fiscale si prevederi privind redeventele.

"Pachetul va acoperi (...) o suprataxa care sa capteze partial veniturile extraordinare pe care le vor realiza companiile ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze. Fondurile astfel realizate vor contribui la finantarea masurilor de protejare a consumatorilor vulnerabili de impactul pe care il va avea ajustarea preturilor", se arata in memorandum.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara recent ca suprataxarea va fi aplicata din 2013.

De asemenea, Guvernul va elabora un nou regim de reglementare si impozitare a sectorului de petrol si gaze pentru perioada 2015-20124. Acest document urmeaza sa fie elaborat pana la sfarsitul acestui an.

In ultimii trei ani, statul a incasat redevente anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plateste aceasta taxa.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri