Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit in mai pentru sustinerea leului, dupa cum arata datele cu privire la rezervele internationale si estimarile analistilor. Dar incercarea de a impiedica deprecierea leului a venit cu un cost, cel al dobanzilor in crestere in piata interbancara.

Rezervele valutare la BNR au scazut in luna mai cu 817 milioane de euro, de la 34,33 miliarde euro la 33,52 miliarde euro, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a achitat in aceasta perioada un imprumut scadent in valuta, cu o valoare de 760 de milioane euro.

Cu toate acestea, analistii nu au niciun dubiu ca banca centrala a fost foarte activa in mai in piata valutara, in incercarea de a stopa deprecierea leului.

"Este clar ca BNR a intervenit in piata valutara, pentru ca dobanzile au urcat iar spre 5%. Eu cred ca a fost o interventie masiva, tinand cont ca banca centrala a trebuit sa dea din ce in ce mai multa lichiditate in piata repo", a spus, pentru wall-street.ro, analistul economic Florin Citu.

Citeste mai multe despre seceta din sectorul bancar si despre efectele deficitului de lichiditate.

Potrivit calculelor realizate de ING Bank, banca centrala ar fi intervenit cu circa 600 milioane euro in mai, ceea ce inseamna o dublare fata de luna precedenta si cu mult peste interventiile din primele luni din an.

"Costul interventiei din mai este destul de mare daca o privim din perspectiva instorica, in contextul in care am estimat ca aceste actiuni au utilizat circa 12-14 miliarde euro din octombrie 2008 pana in prezent (media lunara fiind de 0,3 miliarde euro)", a precizat economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu.

Ce efect au interventiile BNR?

Potrivit economistului de la ING Bank, presiunea pe leu va continua, ceea ce va atrage mai multe interventii, iar acestea vor creste si mai mult deficitul de lichiditate, care in Aprilie a fost estimat la 6 miliarde lei).

Astfel, dobanzile vor fi in continuare sub presiune, dupa ce in ultimele saptamani ratele au urcat peste 5%.

Graficul de mai jos arata evolutia indicatorului Robor la o saptamana, care reflecta penuria de lei din piata din ultimele saptamani.



De asemenea, cifrele referitoare la rezervele valutare din mai sugereaza ca banca centrala se abtine sa isi majoreze interventiile la cote maxime si arata ca dimensiunea actuala a interventiilor nu este suficienta pentru a stopa presiunea de depreciere a leului.

"Nivelul de 4,50 lei/euro pare usor de atins si lipsa unor masuri mai agresive din partea BNR va deschide usa pentru extinderea trendului de depreciere sau chiar accelerarea acestei tendinte", a comentat Muscalu intr-un raport.

Practic, Banca Nationala se confrunta acum cu eterna problema de a mentine leul relativ stabil, in detrimentul dobanzilor, care "suporta intreaga presiune a contagiunii".

Dobanzile pe termen scurt au ajuns la 5,25%, iar cele la o luna si 3 luni au urcat de la 5,1%, respectiv 5%, la 5,6% si 5,45%.

1. Ce ati alege in locul Bancii Nationale? Un curs stabil sau dobanzi in lei mai putin volatile?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri