Guvernul ar trebui sa urmareasca cresterea competitivitatii si crearea de valoare inainte de distribuire, dar masurile sunt contraproductive, cum ar fi majorarea impozitelor pe salarii, in timp ce campaniile electorale se adreseaza doar defavorizatilor, afirma directorul ING, Misu Negritoiu, conform Mediafax.
"Guvernul mare lucru n-are ce sa faca, poate sa dea niste semnale, dar din ce vad semnalele sunt mai degraba contraproductive. Noi avem o problema strategica de competitivitate a economiei. Cand te uiti la competitivitatea economiei te uiti ce resurse trebuie incurajate ca sa creasca. Din ce am vazut se discuta mai degraba impozitari decat relaxari", a declarat directorul ING Bank Romania, Misu Negritoiu, la Pro TV.

El a punctat ca in loc sa caute solutii pentru a creste productivitatea muncii si competitivitatea economica, in urma carora guvernele ar avea o baza pentru redistribuire, majoritatea politicienilor au un program care se adreseaza exclusiv celor defavorizati.

"Din ce vad campania care se deruleaza si ma astept si la campania care va veni este un soi de campanie pentru defavorizati. Discutam in termeni de avem cele mai mici salarii si ca trebuie sa le marim. Nu asta e problema. Avem cele mai mici salarii pentru ca avem salarii pe productivitate. Pentru ca suntem pe locul 51 la competitivitate. Problema noastra e cum cream valoare nu cum sa distribuim, pentru ca nici nu prea avem ce distribui. Actul politic, din ce vad eu, este de distribuit", a spus Negritoiu.

Seful ING a exemplificat o masura contraproductiva, aratand ca "problema" Romaniei este in acest moment impozitarea salariilor de peste 4.500 de lei.

"Mi se pare extrem de contraproductiva impozitarea salariilor mari in Romania pentru ca impozitezi exact pe cei care sunt competitivi. Nu este decat un pas de la salariile bugetarilor la salariile privatilor si nu este decat un pas in a dezavantaja pe romani in competitia lor cu alte natii si cu alti specialisti., in Romania si in lume, prin impozitarea salriilor sau descurajarea lor", a explicat Negritoiu.

Premierul Victor Ponta a afirmat la inceputul saptamanii ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.

Negritoiu crede ca impozitarea salariilor ar trebui sa fie ultima problema la care un guvern sa se uite intr-o situatie de genul celei in care este Romania, iar preocuparea corecta ar fi relaxarile.

"(...) Trebuie sa te uiti ce poti sa relaxezi. Ar trebui relaxate lucrurile administrative. Inregistrarea unei companii ar trebui sa se faca electronic, lumea ar trebui sa se gandeasca la asta, cat mai rapid, cat mai usor", a dat ca exemplu seful ING.

Seful ING spune ca politicenii au abandonat proiectul eficientizarii administratiei de stat, unde, cel mai probabil, lucreaza mai mult cu 500.000 de oameni decat ar fi necesar.

"Administratia trebuie eficientizata. Pana la urma ne luptam cu cei 1,5 redusi la 1,2 milioane de angajati care sunt sau nu sunt. Sunt proiecte pragmatice de care nimeni nu mai stie de ele, nu stiu din ce considerente politicienii le-au pierdut. E si multa vorbaraie…Romania nu exceleaza in gestionarea resurselor. Uitati-va ca nici macar resursele politice nu le gestionam ca lumea, ca sa nu mai zic de cele financiare. Se discuta foarte mult periferic, se discuta, se discuta se discuta, iar actiunea e destul de firava. Trebuie o abordare ca la o entitate privata, intr-o anumita masura. Cand stii ca un lucru nu merge, faci o echipa faci un proiect, rezolvi problemele", a afirmat Negritoiu.

El adaugat ca modelul automatizarii relatiei cu clientul aplicat in sistemul bancar ar trebui sa fie o prioritate si in administratia publica, care sa permita nu doar plata unor impozite prin internet, dar si inregistrarea electronica a unei firme, dezvoltarea de aplicatii pentru echipamentele inteligente.

"Asemenea proiecte trebuie facute oricum. In loc sa faca asta eu am vazut ca au tot felul de probleme, de la zugravirea bisericilor pana la nu stiu ce, de la cine da pungi, cui da. Este o enorma risipa de resurse, oamenii nu apreciaza timpul, nu apreciaza eficienta", a mai spus Negritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri