Ministrul Dezvoltarii din Grecia, Yannis Stournaras, a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca spera sa nu ajunga sa mearga cu calul, dupa ce din cauza crizei si-a schimbat masina marca Audi cu un Volkswagen Golf, si compara iesirea Greciei din zona euro cu efectele unei bombe nucleare.
"Criza a afectat pe toata lumea. Si eu platesc taxe mai mari, mi s-a redus salariul, dar sunt alti oameni care sufera mai mult. Am taiat din cheltuieli, ne-am schimbat masinile. Eu conduceam un Audi inainte, acum merg cu un Golf. Sper sa nu fiu nevoit sa-mi iau un cal data viitoare. Toata lumea a fost afectata, dar potentialul este inca aici. In ciuda problemelor, in ultimii doi ani au fost depuse eforturi enorme pentru reducerea deficitului (bugetar - n.r.), au fost realizate ajustari importante in acest sens. Singurul lucru care ramane de facut acum este sa reorganizam sistemul fiscal. Exista inca evaziune fiscala, sunt foarte multe persoane in Grecia care nu platesc taxe", a spus Stournaras, pentru Mediafax.

Ministrul interimar spune ca in niciun caz Grecia nu va iesi din zona euro, iar obiectivul principal este acum alegerea unui nou guvern si continuarea reformelor structurale.

"Iesirea Greciei din zona euro va fi ca o bomba atomica pentru intreaga Europa. Nu se pune problema iesirii. Criza din Grecia este mult, mult mai adanca decat se credea anterior, acest lucru a afectat veniturile din taxe, coeziunea sociala. Trebuie sa avem o ajustare, dar bineinteles in contextul unei bune credinte si luand in considerare potentialul celorlalte tari sa continue sa finanteze Grecia", a adaugat Stournaras.

In opinia sa, iesirea Greciei din zona euro ar afecta in primul rand Europa de Sud, insa apoi efectele s-ar extinde la scara intregului continent.

"Sudul Europei va fi candidat la parasirea zonei euro, daca Grecia va iesi din euro, dar nu se va intampla acest lucru. De asemenea, trebuie sa intelegem ca problema zonei euro acum nu este doar Grecia, sunt probleme cu bancile din Spania. Este momentul oportun acum pentru decizii importante in zona euro, la fel ca cele din 1992, cand lira engleza si lira italiana au fost scoase din mecanismul de schimb valutar. La acea vreme lideri importanti, precum Mitterrand si Kohl, au decis sa abandoneze abordarea de tip piecemeal (pe bucati) si sa faca un prim pas important, respectiv uniunea monetara si o banca centrala", a continuat reprezentantul guvernului grec.

Stournaras considera ca Europa are nevoie acum de o uniune fiscala, ceea ce ar insemna eurobonduri, politici bancare comune, politici de supraveghere comune, precum si masuri de protejare a depozitelor in intreaga Europa.

"Aceasta este in opinia mea singura cale pentru ca euro sa supravietuiasca. Urmatorul pas pentru Grecia este sa avem un guvern si sa incepem reformele structurale si de ajustare, altfel costul pentru oamenii saraci va fi imens", a adaugat ministrul dezvoltarii elen.
Stournaras afirma fara urma de indoiala ca si dupa alegerile din 17 iunie va primi salariul tot in euro.

"Vad tot felul de comentarii ale altor tari, care mi se par prostesti. Ei nu inteleg ca daca Grecia paraseste euro va fi un dezastru atat pentru Grecia, dar acesta va contamina si alte state din sudul Europei, deci nici nu se pune problema. Costul pentru Grecia va fi imens, dar de asemenea, costurile pentru alte state va fi foarte mare. De aceea eu cred in ratiune si intr-o situatie win-win. Germania de asemenea va pierde mult daca noi iesim din euro pentru ca moneda din Germania, oricare ar fi ea, sa zicem euro, fara sudul Europei se va aprecia, ceea ce va omori exporturile. Asadar nu este in interesul nimanui o astfel de situatie", a explicat Stournaras.

Tensiunile din Grecia a afectat, asa cum era de asteptat, atat investitiile straine cat si turismul, ceea ce se reflecta in evolutia PIB-ului din acest an.

"Avem si in acest an o recesiune importana, de 5%, mai mult decat ne asteptam la inceputul anului, asa ca se stie de acum ce avem de facut dupa alegerile din 17 iunie. Sunt sigur ca vom avea un guvern, a fost un accident foarte nefericit in 6 mai ca nu am putut avea un executiv. Am fi putut avea un guvern, dar uneori politicienii nu sunt atat de curajosi. Acum insa vom avea un guvern, am vorbit cu reprezentantii principalelor partide politice si acestia considera imposibil sa avem al treilea tur de alegeri. Singur, probabil, ca vom vedea coalitii ciudate la guvernare, dar Guvernul va fi determinat sa tina tara in zona euro", spune cu convingere oficialul grec.

El a completat ca nu are o evidenta a companiilor straine care au parasit Grecia, in afara companiei de asigurare a creditelor comerciale Euler Hermes, care a anuntat recent ca va opri temporar afacerile din Grecia.

"Au spus ca vor astepta sa vada ce se intampla, deci este vorba de cateva zile, si daca exista o garantie ca dupa alegeri Grecia va ramane in zona euro vor redeschide afacerile. Este inca prea devreme sa spunem daca turismul va fi afectat grav. Bineinteles, evenimentele din ultimul an nu sunt cea mai buna imagine pentru Grecia in lume. Totul depinde de a avea un guvern care sa fie determinat sa mentina Grecia in zona euro. Situatia este dificila, dar in acelasi timp sa nu uitam ca potentialul este aici, am fost atat de mult sub presiune, ca acum singura cale este in sus", afirma optimist Stournaras.

Oficialul elen a participat la negocierile Greciei pentru intrarea in zona euro de la inceputul anilor '90, proces care a implicat o serie de reforme.

"Sistemul politic nu a putut face fata competitiei, mai ales dupa aderarea la euro. In loc sa urmeze politicile de control ale statului, de a face reforme structurale, noi am facut exact opusul si platim costul acum. In vederea intrarii in euro, am redus costurile, am privatizat o serie de banci, fiind cel mai mare program de privatizare facut la acea vreme. Am listat la bursa principalele companii de stat. Imi aduc aminte ca veniturile din privatizare aveau cea mai mare pondere din PIB din Europa. A fost un efort mare, care din pacate apoi s-a oprit. Dupa ce am intrat in euro nu doar ca am oprit eforturile, ci si programul de ajustare", explica Stournaras o parte din cauzele care au adus Grecia in situatia de acum.

In opinia sa, momentul crucial in Grecia a fost atunci cand s-a incercat reorganizarea sistemului de asigurari sociale, care a dus la proteste de amploare in Atena.

"Partidele au adus in centrul Atenei un milion de oameni, fapt care a anulat toate eforturile. Apoi urmatorul guvern, Guvernul Karamanlis, a venit cu discursuri despre reducerea cheltuielilor, a coruptiei, dar practic nu a facut nimic. Astfel, am pierdut 10 ani, ani cruciali, pentru ca atunci cand esti intr-o uniune monetara, pentru a castiga competitivitate nu trebuie sa pierzi din valoare, ci trebuie sa faci ajustari structurale, dar nu le-am facut, in timp ce celelalte state le-au facut. Germanii, de exemplu, uitati-va la Germania, care este mult mai bogata decat noi dar a facut o serie de ajustari structurale, devenind superputere. Noi nu doar ca nu am facut la fel, ci am facut opusul. Am crescut numarul de angajati in sectorul public cu mai mult de 10%, salariile in sectorul public au crescut mult, mult mai mult decat in alte state din euro zone, pensiile la fel", a aratat Stournaras.

El exclude pericolul preluarii puterii de la Atena de catre armata, adus in discutie de media internationala, adaugand ca "principalul castig al Greciei este ca are o democratie moderna".

In ceea ce priveste, turistii germani care si-au anulat vacantele in Grecia, el spune ca acestia se vor intoarce.

"Nu trebuie sa le fie frica de Grecia, am multi prieteni germani. Bineinteles ca exista populism in Germania, dar si in Grecia. Nu conteaza cine a inceput, problema este ca oamenii rezonabili, rationali, trebuie sa opreasca discutiile despre aceste prostii, in ambele state. Lucram in acest sens. Exista presa rea si in Germania si in Grecia", a conchis Stournaras.

Sursa foto: Eurokinissi, pe Athens News.gr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri