Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a explicat intr-un interviu acordat wall-street.ro principalele directii prin care Guvernul doreste stimularea mediului de afaceri, comentand in acelasi timp programul de privatizare si impactul situatiei din Grecia.
Vrei sa discuti cu ministrul Lucian Isar despre privatizari? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

Razvan Enache (Wall-Street.ro)
: Credeti ca este mai usor sa atragem bani din Asia decat ar fi, de exemplu, din Orientul Mijlociu?

Lucian Isar: Nu e mai usor sa atragem bani din Asia decat din Orientul Mijlociu. Nu avem o zona tinta, doar ca exista apetit investitional din respectivele zone explicit si trebuie sa profitam de el.

Acesti investitori (din Asia - n.r.) au inceput sa se miste din instrumente cu venit foarte mic, obligatiuni cu rating ridicat care le aduc o dobanda foarte mica, catre investitii cu risc controlat.

Ca urmare, modul in care noi prezentam Romania este ca cea mai buna investitie din Europa in anumite conditii de risc. Practic, rentabilitatea unei investitii in Romania este mult mai mare decat riscul pe care il presupune acea investitie.

Razvan Enache
: Asiaticii au, totusi, o cultura antreprenoriala diferita, care reprezinta un impediment?

Lucian Isar: Sud-coreenii si chinezii sunt foarte competitivi din punct de vedere investitional si antreprenorial. Ganditi-va ca ei sunt curtati de peste zece ani de toate puterile occidentale. Au vazut toate tipurile de investitori. Sunt foarte sofisticati din punct de vedere al cunoasterii instrumentelor de management al riscului sau gestionarea proiectelor din punct de vedere financiar.

Practic, ei sunt parteneri teribili. Noi nu suntem la nivelul lor de sofisticare. Iar una dintre problemele pentru care nu avansam in ceea ce priveste investitiile din Asia este pentru ca noi nu suntem pregatiti.

Nu este vorba ca nu le percepem diferenta culturala, ci efectiv nu suntem pregatiti. Proiectele pe care le lansam nu sunt terminate. Nu mai avem capacitate umana sa livram un proiect asa cum se asteapta de la noi.


Razvan Enache
: Bulgaria va realiza impreuna cu Turcia si Qatar o autostrada de 300 km. Nu credeti ca Romania ar trebui sa isi indrepte atentia in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri si catre Turcia?

Lucian Isar: M-am intalnit recent cu mediul de afaceri turc din Romania si apreciez foarte mult proactivitatea acestui mediu. Avem foarte multe de invatat de la ei, iar noi trebuie sa ne uitam foarte atent la oportunitatile din zona Turcia si Orientul Mijlociu.

Dar nu ne uitam la Turcia doar in termeni nominali. Turcia trebuie apreciata pentru modul in care isi organizeaza interactiunea dintre stat si privat, in ceea ce priveste cucerirea de noi piete. Lucreaza in echipa, isi armonizeaza interesele, aspecte pe care Romania trebuie sa le invete si sa puna accent pe reformarea diplomatiei comerciale, pentru ca mediul privat si reprezentantii statului trebuie sa aiba incredere si sa lucreze in aceeasi directie.

Razvan Enache: Puteti detalia propunerea de aplicare a unui impozit zero peste un anumit prag. Credeti ca firmele locale au fost descurajate sa produca mai mult de teama impozitelor si in urma aceste masuri ar fi incurajate sa obtina profituri mai mari?

Lucian Isar: Noi incercam fel si fel de metode pentru a stimula antreprenoriatul. Nu are rost sa elaborez acest proiect pana nu va fi finalizat si agreat. Cred ca firmele mari din Romania nu se cramponeaza neaparat in impozite. Exista foarte multe formule, ei platesc cu bani grei consultanti care sa le arate cum sa nu plateasca tot impozitul.

Prin urmare, nu cred ca acolo este problema de bolta. Cand ne referim la un spatiu investitional sau competitiv la nivelul unei tari sunt foarte multe elemente si parametrii care trebuie luati in calcul.

De curand, a fost publicat noul clasament al Universitatii IMD din Elvetia. Romania a cazut de pe locul 50 pe 53. Acum, noi vom incerca sa o urcam pe 45, uitandu-ne la cele 382 de criterii luate in calcul: unele cantitative, altele calitative.

Criteriile calitative sunt la nivel de opinie a antreprenorilor sau expatilor care opereaza in respectiva tara, a consultantilor care au business pe acea tara. De aceea, trebuie sa fim practici, sa luam legatura cu antreprenorii si consultantii, sa le satisfacem nevoile astfel incat opinia lor despre Romania sa fie mai buna.

Razvan Enache: Care sunt principalele directii prin care vreti sa stimulati mediul de afaceri din Romania?

Lucian Isar: Practic, avem de lucrat la capitolul diplomatie economica, astfel incat specialistii romani sa fie mai bine pregatiti. Vom avea consilieri de comert exterior privati, cum are Franta. Lucram la crearea unui Institut de Relatii Economice Internationale, pentru ca trebuie sa pregatim acesti specialisti.

In al doilea rand, vrem sa formam o interfata locala, pentru ca degeaba ai soldati extraordinari la extern, daca pe plan local nu poti sa diseminezi informatia si nu poti sa atragi.

De asemenea, lucram la partea de mediu de afaceri prin cea mai recenta lege a IMM-urilor. Legea are foarte multe elemente care vor modifica arhitectura de business. Mai mult, vrem sa introducem cei opt poli de crestere, "care sunt din alta lume". Polii de crestere nu au fost utilizati in Romania si nu tin de democratiile asiatice, sunt instrumente folosite si in Israel, in Statele Unite, in Luxemburg, in Franta si in Marea Britanie.

Concret, asa vrem sa stimulam mediul de afaceri. In contextul in care mediul de afaceri o sa vada ca depunem mai mult efort alaturi de ei, cred ca mediul de business va incepe sa creada mai mult in perspective. Trebuie sa insistam pe faptul ca din punct de vedere relativ noi avem sansa sa devenim un centru regional. Nu la nivel absolut, pentru ca pledoaria noastra nu este ca vom avea 8% crestere, dar ca, din punct de vedere relativ, lumea va fi mai atenta la Romania.

Razvan Enache: Cat de mult ar trebui relaxata taxarea muncii pentru a avea un impact rapid si semnificativ pentru mediul de afaceri?

Lucian Isar
: In primul rand, din punct de vedere al taxelor majore nu se va intampla nimic in urmatoarele 6 luni. Asta este ceea ce ni s-a cerut in momentul in care am acceptat sa continuam programul cu FMI. Atat timp cat suntem in programul cu FMI nu se va misca nimic.

Razvan Enache: Din experienta anterioara si din intalnirile cu mediul de afaceri ca ministru, care este reactia oamenilor de afaceri cu privire la problemele din Grecia? Sunt acestia mai reticenti sa investeasca? Credeti ca sentimentul comunitatii de business s-a inrautatit in ultima vreme ca urmare a tensiunilor in crestere referitoare la Grecia?

Lucian Isar: Nu. Marii investitori care sunt interesati de investitii in Europa nu sunt atat de stresati de situatia din Grecia. Din contra, o sa priveasca aceasta situatie ca o oportunitate de intrare, pentru ca si celelalte tari de destinatie a investitiilor vor fi mai deschise sa ii primeasca. Din punctual de vedere al investitorilor asiatici sau din zona Golfului, eu cred ca Europa ii va primi mai usor decat in trecut. Nu cred ca au un stres legat doar de problema Greciei, care nu are o dimensiune mare comparativ cu economiile lor.

Avem o problema, in schimb, cu sentimentul comunitatii de business din Romania, pentru ca, normal, fiind mai aproape de Grecia, sunt mai atenti la vestile din zona respectiva. Aici va trebui sa lucram mai mult, sa ii facem sa se uite in alte directii pentru ca trebuie sa isi formeze altfel de ancore. Noi nu avem atat de multe ancore in zona Greciei si ar trebui sa se duca sa se ancoreze in Asia, in Statele Unite, in Canada, in America Latina, in Africa, oriunde.

Razvan Enache: Care este stadiul ofertelor publice de actiuni pe BVB programate de guvernarea anterioara pentru acest an (Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica)? Cand ar putea sa aiba loc acestea?

Lucian Isar
: Din punct de vedere al programului, doar la Nuclearelectrica lansam din nou oferta de servicii de listare. Pentru cele din toamna suntem in negocieri sa realizam listarea dubla. Aici este clar o neintelegere din perspectiva localilor, pentru ca listarea dubla le aduce mai multa vizibilitate.

Exista o reticenta a operatorilor locali, carora li se pare ca le mancam din comisioane, dar este vorba despre o gandire mica. Ei ar trebui - iar acesta a fost mesajul pe care l-au primit cand am fost in Londra -, sa se repozitioneze si sa aiba ambitia unor jucatori regionali. Ar putea sa aiba sustinerea din Vestul Europei pentru a reprezenta o contrapondere la alte doua burse regionale: Viena si Varsovia. In masura in care ei incearca sa se mentina inchisi, claustrati, sa ciuguleasca din aceste comsioane, la un moment dat aceste comisioane se vor termina. Si statul are un numar limitat de participatii pe care le poate lista.

Brokerii ar trebui sa se foloseasca de aceasta oportunitate, pentru a deschide noi punti si sa se pozitioneze la nivel regional. Practic, ar trebui sa foloseasca aceste listari duble ca element de marketing pentru a-si vinde capacitatea.

Eu vad duble listari pe Londra, ar fi cea mai logica alegere. Din acest motiv ma duc in Londra, ca ei sa ajunga jucatori regionali.

Razvan Enache: Considerati ca ne aflam intr-o perioada optima pentru realizarea unor privatizari pe Bursa?

Lucian Isar: Da, daca sunt pregatite cum trebuie si daca le listam dual pentru a avea vizibilitate. Unele dintre privatizari sunt tichete mari, sunt sume mari, si consider ca nu pot fi monetizate de actuala Bursa. In momentul de fata, statul ar trebui sa gaseasca mai multe zone de lichiditate, sa isi faca marketing si pe piete externe.

Razvan Enache
: In ce masura ar afecta o eventuala iesire a Greciei din zona euro programul de privatizari? Ar putea fi oprite listarile si privatizarile companiilor de stat in cazul in care Grecia iese din zona euro?

Lucian Isar
: Acesta este un scenariu vehiculat de multa lume. Noi continuam programul asa cum l-am decis. Nu am pus niciun fel de frana. Sunt foarte multe elemente tehnice de pregatire a ofertelor si practic, daca se intampla ceva, vom decide atunci, dar momentan sunt foarte multe proceduri care sunt legate pur si simplu de spatiul romanesc, nu sunt influentate de Grecia.

Lucian Isar este unul dintre speakerii conferintei M&A Oulook de saptamana viitoare. Vrei sa discuti cu ministrul Lucian Isar despre privatizari? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri