Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat marti acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii, informeaza reprezentantii Ministerului Finantelor, citati de Mediafax.
"Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de mentinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finantare. Imprumutul este considerat de autoritatile romane ca un instrument de protejare a finantelor publice impotriva unor socuri externe neprevazute", se arata intr-un comunicat transmis de minister.

Imprumutul vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE. Autoritatile romane pot opta intre a folosi partial sau integral acesti bani sau a nu utiliza banii din linia de credit.

"Este putin uzual ca o tara membra a UE, cum este Romania, sa acceseze resursele Bancii Mondiale printr-un asemenea produs (DPL-DDO), linia de credit de care vorbim. Guvernului i s-au dat de aptsemnale de incurajare pentru promovarea politicilor necesare cresterii competitivitatii si realizarii unei cresteri economice sanatoase in urmatorii ani. Cu alte cuvinte, „noi, comunitatea internationala”, te sprijinim pe tine, Romania, cu „bani ieftini” ca sa-ti faci o rezerva pentru situatii neprevazute, desi, ca tara membra UE, ar fi trebuit sa faci acest lucru singura, dar te incurajam sa-ti faci ordine in propria-ti curte pentru ca esti in stare", afirma secretarul de stat in Ministerul Finantelor Claudiu Doltu.

El arata ca utilitatea acestui acord de imprumut provine din faptul ca el se considera parte din stocul de bani de rezerva ("buffer-ul") pe care Trezoreria il realizeaza si il gestioneaza pentru a se pune la adapost in situatia in care ar aparea turbulente majore pe pietele financiare.

Altfel spus, daca situatii nedorite ar aparea,in mod neprevazut, pe pietele financiare si ar genera posibilitatea cresterii costurilor de finantare a deficitelor temporare din Trezorerie, Romania nu s-ar afla cu spatele la zid", a adaugat Doltu.

El afirma ca, dincolo de acest imprumut, mult mai importanta este reconsiderarea parteneriatul cu Banca Mondiala.


"Sa nu uitam ca,in acest moment, avem un portofoliu de proiecte in cadrul acestui parteneriat de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Jumatate din bani sunt inca nefolositisi chiar platim pentru „nefolosirea” lor. Dincolo de bani, insa, sunt multe semne de intrebare legate de valoarea adaugata a acestor proiecte. Parteneriatul cu Banca Mondialanu este menit sa rezolve problemele de finantare ale deficitelor din Trezorerie", a spune Doltu.

Guvernul a aprobat la mijlocul lunii mai acordul convenit cu Banca Mondiala pentru contractarea acestui imprumut.

Prin acordul negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finatelor urmareste sa obtina o plasa de siguranta suplimentara de la institutia internationala sub forma unei linii de credit, care va ramane la dispozitia Romaniei timp de trei ani in cazul blocarii pietelor externe, la un cost de 0,25% pe an.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

Acordurile cu institutiile financiare urmeaza programului de finantare de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri