Noul Guvern condus de Victor Ponta s-a angajat sa respecte calendarul privatizarilor asumat prin acordul cu FMI, dar brokerii ridica din umeri cand sunt intrebati daca ofertele Transgaz si Tarom vor intra in iunie pe Bursa. Trei factori pot duce la amanarea privatizarilor si ofertelor de pe BVB.
Vrei sa afli mai multe despre privatizari? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

Privatizarile programate pe Bursa pentru acest an par sa fi intrat in impas, odata cu schimbarile repetate de Guvern din acest an. Desi Cabinetul Ponta si-a declarat sustinerea pentru respectarea calendarului de privatizari, prin intermediul mai multor voci, brokerii nu mai cred in minuni si nu se asteapta la mai mult de inca doua oferte pana la sfarsitul anului.

Transelectrica a fost singura oferta publica derulata in acest an si s-a incheiat cu succes in luna martie. Vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica a fost intermediata de consortiul BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital.

In pofida succesului ofertei, care a fost chiar suprasubscrisa pe transa de retail, oficiali ai noului Guvern critica acum modul in care a fost realizata oferta, sustinand ca statul ar fi putut obtine mai multi bani.

Mai jos este calendarul privatizarilor publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. Din acesta reiese ca ofertele Tarom si Transgaz ar trebui sa aiba loc in iunie.



Desi reprezentantii Oficiului pentru Privatizari (OPSPI) au anuntat un calendar optimist al ofertelor publice ce urmeaza sa fie facute pe Bursa in 2012, specialistii din piata vad un singur IPO in acest an – Romgaz Medias, potrivit unui sondaj realizat de Wall-Street.ro.

Trei motive care pot duce la amanarea ofertelor

1. Listarile duale


Listarile duble in cazul ofertelor publice initiale programate pe BVB pentru acest an sunt sustinute de noul Guvern, care vrea sa obtina astfel un pret mai bun pentru companiile gigant din portofoliu, precum Romgaz sau Hidroelectrica.

Dupa cum a mentionat ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, listarile duble, mai ales daca vor fi facute pe Bursa din Londra, vor aduce atat vizibilitate pietei de capital locale, dar si mai multi bani statului.

"Unele dintre privatizari sunt tichete mari, sunt sume mari, si consider ca nu pot fi monetizate de actuala Bursa. In momentul de fata, statul ar trebui sa gaseasca mai multe zone de lichiditate, sa isi faca marketing si pe piete externe", a spus Lucian Isar, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Totusi, o dubla listare poate intarzia cu pana la doua luni procedurile de listare, afirma Dan Weiler, director executiv corporate finance & investment banking BCR.

“Daca se va dori listarea simultana pe BVB si la Londra, procedurile ar dura cu o luna – doua in plus fata de termenul necesar listarii doar pe Bursa de la Bucuresti. Momentan insa, nu scrie nicaieri ca trebuie sa facem listarea pe doua piete simultan, poate vom putea sa listam compania intai pe BVB si abia apoi in Marea Britanie. Nu ma pot declara in favoarea niciuneia dintre variante pentru ca abia suntem la inceput cu Romgaz. Nici evaluarea companiei inca nu este gata deoarece 80-90% din valoarea Romgaz consta in ce se afla sub pamant, iar acest lucru inca nu se stie exact”, a spus la inceputul lunii mai Weiler

Pe de alta parte, deschiderea noului Guvern fata de listarile duale este intampinata de reticenta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care prin vocea unui comisar sustine ca listarile duble nu ar ajuta piata de capital romaneasca.

"Am vazut exemple nu tocmai bune de listari duale in lume: Ucraina si Azerbaijan practic nu mai au piete de capital din cauza listarilor duble. Companiile importante din Ucraina se tranzactioneaza la Varsovia, in vreme ce 95% din compeniile energetice majore din Azerbaijan merg la Londra. In conditiile acestea cred ca exista riscul sa pierdem din lichiditate pe BVB", a spus Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM.

Mai mult, Chetreanu afirma ca ar avea o abordare mult mai simpla cu privire la listari: sindicatul de intermediere sa garanteze succesul ofertei, indiferent de metoda prin care alege sa realizeze oferta.

Comisarul este contrazis, insa, de catre Tom Attenborough, managing director Europa Centrala si de Sud-Est in cadrul Citigroup – banca implicata in IPO-ul Hidroelectrica.

"Foarte rar mai vezi in ziua de astazi oferte de actiuni a caror vanzare sa fie garantata de bancile de investitii. Ultima oferta de acest gen de care imi aduc aminte a fost in Marea Britanie, unde un fond de private equity vroia neaparat sa faca un exit de le o complanie alimentara. IPO-ul era de circa 300-400 mil. dolari. In rest nimeni nu garanteaza vanzarea IPO-urilor. Se mai garanteaza in cazul SPO-ului, unde actiunea este cunoscuta in piata, si exista deja un pret de referinta, dar in rest nimeni nu ofera asemenea garantii", a spus Tom Attenborough, in cadrul unui seminar despre privatizari organizat de casa de avocatura Musat & Asociatii.

Citeste ce raspund bancherii care fac privatizarile despre listarea Romgaz si Hidroelectrica pe Bursa din Londra.

2. Factorul politic poate amana sau chiar intrerupe calendarul privatizarilor


Cele mai apropiate oferte publice, potrivit calendarului, sunt cele de la Transgaz si Tarom. Prospectele preliminate ale ambelor oferte sunt deja aprobate de catre CNVM, iar ofertele urmau sa aiba loc in iunie. In prezent, nu se stie daca acestea se vor face in iunie, sau daca au fost puse pe stand-by de catre reprezentantii OPSPI.

Contactati de wall-street.ro, brokerii care se ocupa de listarea Tarom si Transgaz ridica din umeri si spun ca nu vor sa faca niciun fel de declaratii cu privire la sansele de respectare a calendarului celor doua oferte.

Practic, cele doua oferte programate pentru aceasta luna raman la discretia factorului politic, care are puterea sa le amane sau sa le grabeasca.

Cel putin la nivel declarativ, oficialii noului Guvern au lasat de inteles ca va fi respectat calendarul de privatizare asumat in acordul cu FMI.

Noul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat asigurari in urma cu o saptamana ca pachetul de actiuni de la Transgaz va fi pe Bursa in iunie.

"Urmarim in primul rand sa avem un succes cat mai mare in aceasta oferta publica [...] Pietele de capital sunt foarte bine conectate la niste realitati economice regionale, sunt interconectate astfel incat intreg mediul va conta atunci cand vom lua decizia de listare [...] Calendarul asumat prevede luna iunie", a spus in cadrul unei conferinte Remus Vulpescu, seful OPSPI

De asemenea, si ministrul Lucian Isar a confirmat ca, din punct de vedere al programului de listare, doar la Nuclearelectrica ar putea sa apara o amanare, pentru ca statul a lansat din nou oferta de servicii de listare, in timp ce pentru listarile din toamna sunt negocieri pentru listarea dubla.

Totusi, reprezentantii statului pot hotari oricand sa astepte conditii mai bune de piata pentru a incasa cat mai multi bani din aceste listari.

3. Contextul international poate frana listarile


Criza datoriilor din zona euro nu a incetat sa reprezinte un factor de risc pentru evolutia si oportunitatea privatizarilor de pe Bursa.

Daca Grecia este in asteptarea alegerilor care pot conduce la iesirea statului din zona euro, situatia s-a deteriorat sensibil si in alte economii mari, precum Spania si Italia.

Tom Attenborough, managing director Europa Centrala si de Sud-Est in cadrul Citigroup crede ca in prezent conditiile de piata sunt foarte dificile.

„Din luna mai suntem intr-o zona a dezastrului. Am vazut listari si tranzactii amanate sau esuate atat in Europa de Est cat si in tari dezvoltate precum Germania. Ca sa gasesti acum investitori trebuie trebuie sa iti suni toti prietenii si sa te uiti sub toate pietrele”, a declarat Attenborough, in cadrul unei conferinte organizata de avocatii de la Musat si Asociatii.

El a adaugat ca, „daca pietele nu fac implozie” in urmatoarele luni, „ne putem astepta sa vedem in a doua parte a anului privatizarile promise de statul roman”.

Pe de alta parte, ministrul pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, sustine ca statul va continua programul privatizarilor asa cum s-a angajat, indiferent daca apele s-au tulburat din nou in zona euro.

"Nu am pus niciun fel de frana. Sunt foarte multe elemente tehnice de pregatire a ofertelor si practic, daca se intampla ceva, vom decide atunci, dar momentan sunt foarte multe proceduri care sunt legate pur si simplu de spatiul romanesc, nu sunt influentate de Grecia", a precizat Isar, pentru wall-street.ro.

Vrei sa discuti cu ministrul Lucian Isar despre privatizari? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

1. Credeti ca se va respecta calendarul ofertelor publice anuntate pe Bursa pana la sfarsitul anului?




Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri