Consiliul Fiscal solicita Guvernului mai multa transparenta privind masurile discretionare de politica fiscal-bugetara pe care intentioneaza sa le adopte, in special cele subantelese din cresterea veniturilor din contributiile de asigurari de sanatate prevazuta de noua strategie fiscal-bugetara, informeaza Mediafax.
In opinia privind strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015, publicata recent de Ministerul Finantelor, Consiliul Fiscal apreciaza ca dinamica proiectata pentru veniturile din contributii sociale pare a fi inconsistenta cu scenariul avut in vedere pentru dinamica castigurilor salariale si a numarului de salariati (care ar justifica o crestere de circa 7% a veniturilor din contributii sociale caeteris paribus).

Mai mult, raportul aminteste ca orice tinta de incasari trebuie sa tina seama de faptul ca aceste venituri sunt afectate de impactul nefavorabil al hotararii recente a Curtii Constitutionale cu privire la modul de calcul al contributiilor de asigurari de sanatate aferente veniturilor din pensii (circa 1,1 miliarde lei la nivelul unui an intreg, din care 75% in 2012 si restul in 2013), la care se adauga decizia recenta a restituirii in 16 transe a diferentei dintre contributiile retinute in perioada ianuarie 2011 - aprilie 2012 in baza metodologiei declarate neconstitutionale si cele calculate conform noii metodologii (in cuantum de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 transe in 2012 si 9 transe in 2013), reflectate drept venituri negative.

"In pofida elementelor de mai sus, veniturile din contributii sociale sunt proiectate in SFB a creste in 2013 cu 9,7%, respectiv cu 0,2 puncte procentuale din PIB, in principal pe seama unei cresteri nominale la nivelul categoriei direct afectate de masurile discretionare cu impact nefavorabil din 2012 - contributii la Fondul special pentru asigurari sociale de sanatate - cu 12,1%. In opinia Consiliului Fiscal, o astfel de dinamica nu poate fi explicabila in absenta unor masuri discretionare care, din pacate, nu sunt precizate in textul strategiei", se arata in opinie.

Cu alte cuvinte, Consiliul Fiscal spune ca Executivul se gandeste la majorarea unor cotelor aplicate la contributiile de asigurari sociale sau la identificarea unor noi surse care sa fie virate la acest fond, masuri pe care insa nu doreste sa le faca publice.

De altfel, Consiliul Fiscal apreciaza ca fiind optimista traiectoria prognozata pe termen mediu a veniturilor fiscale si a celor din contributii sociale, cu precadere a celor aferente anului 2013, in conditiile in care, in cazul majoritatii categoriilor de venituri fiscale, variatiile nominale proiectate sunt superioare celor ale bazelor macroeconomice relevante.

Chiar daca o astfel de dinamica ar putea fi explicata prin materializarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, Consiliul Fiscal considera relativ riscant ca impactul acestora sa fie luat in calcul ex-ante, fiind recomandabila o incorporare ex-post, pe masura ce eforturile de imbunatatire a colectarii se concretizeaza.

"In acest context, Consiliul Fiscal reitereaza recomandarile anterioare referitoare la respectarea principiului transparentei statuat de art. 4 al Legii nr. 69/2010, fiind necesara in acest sens o prezentare mai detaliata a bazelor macroeconomice si a elasticitatilor considerate pentru fiecare categorie de venituri, precum si a impactului masurilor discretionare ce afecteaza proiectiile", se arata in opinia Consiliului.

Raportul critica si ambiguitatea din strategia fiscal-bugetara in ceea ce priveste masurile legislative ce se intentioneaza a fi adoptate pe orizontul de aplicabilitate al strategiei, in textul acesteia fiind incluse doua paragrafe: "analiza sistemului de impunere a veniturilor persoanelor fizice si a oportunitatii de modificare a acestuia pentru asigurarea respectarii principiului echitatii, sarcina fiscala a fiecarui contribuabil fiind stabilita in functie de capacitatea sa contributiva", precum si "analiza oportunitatii stabilirii unor cote de TVA care sa reduca tendinta de evaziune fiscala si sa mentina puterea de cumparare a populatiei cu venituri reduse".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri