Valorificarea rezervelor interne, accesarea fondurilor UE si atragerea de resurse externe vor spori potentialul de crestere economica la 4-4,5%, de la estimarile actuale de 2-2,5%, dar deteriorarea resursei umane poate eroda acest potential,apreciaza Daniel Daianu, consilier onorific al premierului, conform Mediafax.
"Valorificarea rezervelor interne, prin reforme interne, atragerea de fonduri UE si atragerea de resurse din exterior pot duce la un potential de crestere de 4-4,5%, de la probabil 2-2,5% acum. Trebuie sa se evite insa situatiile rele in Europa. Daca va fi recesiune in Europa, ne va afecta potentialul de crestere. Conteaza enorm pentru Romania deciziile care se iau la nivelul UE. Conteaza si ce facem acasa, dar conteaza enorm si contextul macro", a declarat Daianu, la o conferinta organizata de Ziarul Financiar.

El a adaugat ca potentialul de crestere economica a Romaniei s-a diminiat de la 5-5,5% la 2-2,5%.

"Potentialul de crestere va fi erodat in continuare daca nu combatem deteriorarea educatiei, a capitalului uman. Acesta este activul cel mai important pentru o economie si avem o mare problema din cauza deterioarea capitalului", a aratat Daianu.

In acelasi timp, el a apreciat ca Romania este un caz singular in Europa in ceea ce priveste efectul asupra evolutiei economiei a investitiilor publice.

"Am cheltuit 5% din PIB in investitii, dar cu efecte reduse, de 2-3% asupra PIB. Este un caz singular in Europa", a explicat Daianu.

In opinia sa, capacitatea Romaniei de a avea o crestere mai consistenta a economiei este limitata si de mediul extern, care potrivit lui Daianu este neprietenos si nu tolereaza Romaniei ce li se tolereaza altora.

Pe alta parte, Daianu a amintit de dependenta Romaniei de importuri, ceea ce face ca la orice impulsionare a consumului, unul dintre motoarele de crestere ecomomica, sa duca la majorarea deficitelor structurale ale balantei comerciale.

"Probabil ca anul acesta vom avea un deficiat bugetar pe cash de 2,2-2,3%, fata de 4,4% anul trecut. Chiar si asa, insa avem deficite structurale importante ale balantei comerciale, care cresc la orice impulsionare a consumului. Avem o slabiciune structurala, stimularea cererii se duce in importuri, ceea ce nu se intampla in Tarile baltice, de exemplu", a aratat Daianu.

Daianu este de parere ca gestionarea crizei din euro influenteaza enorm Romania, insa exista rezerve interne mari de eficienta si alocare a resurselor, atat in sectorul public, cat si in privat.

Rezervele interne la care se refera Daianu sunt fondurile europene, cresterea eficientei cheltuirii banilor publici,colectarea taxelor si impozitelor, prioritizarea investitiilor, reforma companiilor de stat, precum si cresterea cheltuielilor publice.

"Sunt sute, mii de investitii care nu au utilitate, poate doar pentru unii politicieni sau unele companii la nivel local, dar nu pentru economiei. Cresterea cheltuielilor publice cu aproape 4% ar putea sa mareasca rata de crestere economica de la 2-2,5% la 3-3,5-4-4,5% din PIB peste cativa ani", a apreciat Daianu.

El spune ca Romania are nevoie de politici industriale, prin reformarea companiilor de stat, privatizarea managementului acestora si prin incurajarea investitiilor noi.

"Sunt multe investitii mari, dar sunt blocate. Exista intentii importante de investitii in Romania, chiar daca fluxul investitional a scazut mult. Sunt proiecte in industrie de mare interes pentru Romania", a precizat Daianu.

In ceea ce priveste atragerea de resurse externe, Daianu spune ca desi Europa mai are multe de oferit din acest punct de vedere Romania ar trebui sa tinteasca si in afara spatiului european.

"Romania are relatii in afara Europei, dar sunt adormite. Ne trebuie o diplomatie economica agresiva, sprijinita ti de cercurile private", a mai spus Daianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri