Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu si pana nu vom avea aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb (foto). Ministrul a precizat ca in cazul acestui proiect nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat, scrie Mediafax.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, intentiona sa convoace, la jumatatea lunii mai, Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, in care sa fie discutate concluziile din auditul juristilor referitoare la intreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anularii unor planuri de urbanism..

Sedinta nu a mai avut loc intrucat Ministerul Mediului a primit atunci vizita unor experti ai Comisiei Europene, "pentru a verifica modul in care au fost indeplinite sarcinile pe chestiunile pentru care suntem subiect de infringement", preciza Rovana Plumb.

Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.

Ponta declara ca pozitia Guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata. Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.

Primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui (PDL), reales in functie, a anuntat, in 14 iunie, ca, impreuna cu Consiliul Local, va face "tot ce este legal" pentru ca proiectul minier din zona sa inceapa.

"Cel mai important obiectiv este crearea locurilor de munca, obiectiv pe care l-am avut si pana acum. Voi sustine investitiile, prioritar investitia miniera de la Rosia Montana si, impreuna cu Consiliul Local, voi face tot ceea ce este legal si in putinta noastra ca acest proiect sa demareze daca respecta legislatia. Odata cu demararea acestui proiect, Rosia Montana poate sa ajunga acolo unde este locul ei, o comuna care sa rivalizeze cu multe orase din Romania", a afirmat Eugen Furdui.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana, potrivit programului de guvernare.

Fostul ministru al Mediului Korodi Attila declara ca analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.

Juristii consultati de Ministerul Mediului au aratat ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si au recomandat Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil, declara Korodi Attila.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) afirma, intr-un comunicat transmis MEDIAFAX in replica la declaratiile lui Korodi Attila privind analiza juridica ce ar impune oprirea evaluarii proiectului, ca legea spune ca analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.

Ministerul Mediului a cerut un audit judiciar pentru a decide o eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza certificatul de urbanism si alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie la Ministerul Mediului.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri