Romania s-ar putea confrunta, in 2020-2025, cu o supracapacitate de productie a electricitatii, astfel ca investitia de patru miliarde de euro in reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda ar putea fi inoportuna, potrivit unui un studiu privind sectorul energetic national.
"Planul national de investitii (...) ar putea conduce la realizarea unei supracapacitati instalate in sistem de circa 2.700 MW la nivelul anului 2020. (...) Aceasta supracapacitate care ar putea exista la inceputul etapei 2021-2025 ridica semne de intrebare asupra oportunitatii realizarii la acea data a unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda", se arata intr-un studiu asupra prioritatile noii strategii energetice a Romaniei.

Studiul a fost elaborat de Anton Vladescu, reprezentant al Consiliului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, si de Valeriu Binig, director pentru programe de energie in compania de consultanta Deloitte, scrie Mediafax.

Sistemul energetic national este format din grupuri energetice care cumuleaza circa 20.000 MW instalati, din care functioneaza unitati de aproximativ 16.000 MW. Companiile cu cele mai mari capacitati instalate sunt Hidroelectrica (peste 6.000 MW), Nuclearelectrica (1.400 MW) si complexele energetice din Oltenia (circa 3.000 MW in total).

Planul national de investitii prevede ca pana in 2020 investitiile necesare in sectorul energetic cumuleaza 6,72 miliarde de euro. Din aceasta suma, companiile controlate de stat, prin Ministerul Economiei, ar trebui sa investeasca 4,35 miliarde de euro.

Pe langa retragerea din activitate a unor grupuri energetice cu o putere instalata totala de 1.100 MW, planul national de investitii vizeaza constructia unor unitati noi de productie de 5.300 MW, atat de catre companii detinute de Ministerul Economiei cat si de operatori privati.

Studiul arata ca sunt "serioase semne de intrebare" legate de sansele de realizare a acestor investitii de catre companiile de stat, care au demonstrat pana in prezent "imposibilitatea atragerii capitalului privat pentru finantarea proiectelor si si-au atins limita de credibilitate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri