Romania se afla pe ultimele locuri in UE in privinta productivitatii muncii din agricultura, fiind necesare masuri de tranzitie a angajatilor din acest domeniu spre sectoarele neagricole, cu efecte pozitive asupra PIB, potrivit unui studiu privind piata muncii.
"Sporul PIB-ului pe seama reducerii cu un punct procentual pe an a ponderii agriculturii in populatia ocupata echivaleaza, pe ansamblul deceniului actual, cu aproximativ 70 de miliarde de lei (preturi constante 2010), putand fi considerat, la modul general, drept contributia autofinantarii la politica respectiva", se arata in studiul "Perspectivele pietei muncii din Romania in contextul strategiei Europa 2020", realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza.

In acelasi timp, autorii studiului, respectiv compania de audit BDO, Centrul Roman de Politici Economice si firma Gea Strategy&Consulting, apreciaza ca scaderea cu un punct procentual a ponderii agriculturii in populatia ocupata ar insemna organizarea de cursuri de scurta durata, in serii de cate sase luni pentru aproximativ 34.000 de fosti agricultori, scrie Mediafax.

Studiul releva o diferenta foarte mare intre productivitatea din agricultura fata de cea din industrie si servicii, cu efecte negative asupra productivitatii la nivelul inregii economii.

"Pe fondul unui nivel mediu foarte scazut al productivitatii, comparativ cu situatia din UE (de aproximativ 1,5-2 ori mai mic fata de celelalte tari foste comuniste, cu exceptia Bulgariei, si de 2,5-6,5 ori mai mic fata de tarile occidentale, cu exceptia Luxemburgului), se constata diferenta impresionanta din agricultura (unde productivitatea reprezinta doar 20,6% din nivelul mediu national), pe de o parte, si industrie si servicii (unde productivitatea reprezinta 116,3% si respectiv 144,6% din media nationala), de pe alta parte", se precizeaza in studiu.

Alta concluzie a analizei este ca populatia ocupata in agricultura este imbatranita, ponderea persoanelor in varsta de peste 54 de ani in populatia ocupata din aceasta ramura fiind de 33,6%, in 2010. In acelasi timp, 27,9% era constituita din forta de munca tanara, de sub 35 de ani, cu nivel scazut de educatie si calificare, deci cu slabe posibilitati de adaptare la cerintele pietei.

"Acestia nu vor putea spera in viitor la migratia spre alte activitati, fiind practic captivi (...) O parte mare a populatiei din mediul rural realizeaza venituri la limita unui trai decent. Fara investitii care sa ofere alternative de munca populatiei din mediul rural, conditii mai bune de trai si o viata civilizata, cu certitidine situatia se va agrava in viitor", atrag atentia autorii studiului.

Referitor la populatia tanara din Romania, in ultimele doua decenii s-a inregistrat in paralel scaderea ponderii populatiei cu varste intre 15-24 ani in totalul populatiei (16,6% in 1990, 13,6% in 2010) si respectiv cresterea numarului somerilor in aceasta grupa de populatie.

La nivelul anului 2010 rata somajului in randul tinerilor in Romania era de 22,1%, cu un punct procentual peste media europeana.

"Reducerea cu un punct procentual a ratei somajului in randul tinerilor echivala la nivelul anului 2010 cu o crestere de aproape 9.400 de persoane a ocuparii (aproape 0,1%). Deci, in ipoteza mentinerii acestei cote anuale de absorbtie din randul somerilor tineri, pentru intreg deceniu ar rezulta o crestere a ocuparii cu 94.000 de persoane, ceea ce la nivelul anului 2020 ar insemna un plus de 0,6 puncte procentuale in rata ocuparii totale pentru populatia cu varsta intre 15-64 ani (68,6%, fata de 68%)", se explica in studiu.

In termeni de PIB, aceasta crestere a ocuparii ar duce la un spor de cel putin 59 miliarde de lei (preturi constante 2010).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri