Summitul Consiliului European din 28-29 iunie va pune fata in fata sustinatorii disciplinei fiscale cu cei care doresc relaxarea austeritatii. Premierul Victor Ponta se va afla cel mai probabil in tabara socialistului francez Francois Hollande. Ce pozitie va lua insa Traian Basescu?
Dupa ce Franta a schimbat directia spre stanga si a votat impotriva austeritatii, nu a fost nicio surpriza ca si grecii au procedat la fel.

De fapt, in Europa balanta inclina in favoarea curentului anti-austeritate. Se pare ca discursul de genul "strangeti cureaua" nu mai prinde in majoritatea tarilor est-europene, care s-au saturat de masuri nepopulare, duse in unele cazuri pana la extrem.

Romania nu face nota disonanta, avand in vedere ca in Parlament criticii austeritatii au castigat majoritatea, motiv pentru care avem si un nou Guvern, cel condus de Victor Ponta, sustinut de coalitia USL.

De fapt, Hollande a castigat pe baza promisiunilor ca va frana austeritatea si va relansa cresterea in Franta.

„Austeritatea nu este inevitabila. Misiunea mea este sa ofer constructiei europene si dimensiunea cresterii”, a spus Hollande, dupa ce l-a invins pe Sarkozy in alegeri, scrie Bloomberg.

In plus, presedintele francez are acum mai multa putere decat orice alt lider european, putand astfel sa isi impuna vointa cu privire la austeritate cel putin in Franta. De asemenea, la nivelul UE planul lui Hollande de stimulare a cresterii economice a fost primit cu entuziasm. Francois Hollande a lansat ideea unui „pact european de crestere”, care vizeaza injectia a 120 miliarde euro in economie, plan sustinut de Spania si Italia, potrivit The Economist.

Cum vrea sa lupte Hollande cu austeritatea?

Dupa cum relateaza The Economist, presedintele francez a anuntat ca va reduce varsta de pensionare la 60 de ani, pentru anumite categorii, va creste impozitele pentru persoanele cu venituri mari, va creste taxele pe avere, mosternire si dividende.

De asemenea, Hollande vrea sa creasca salariul minim si sa ingreuneze modalitatile prin care salariatii pot fi concediati.

Toate aceste masuri nu fac decat sa creasca marimea sectorului public, care este si asa cel mai mare din zona euro, in conditiile in care reprezinta 56% din PIB.

„Aceste masuri nu vor face nimic pentru a imbunatati competitivitatea Frantei, care dupa cum arata deficitul comercial s-a deteriorat rapid. Nici nu vor face climatul de business mai prietenos”, scrie The Economist.

Victor Ponta, un Hollande in Romania?

Multe dintre propunerile lui Hollande se regasesc, deloc surprinzator, si in agenda lui Victor Ponta. Lasand la o parte faptul ca cei doi impartasesc aceeasi doctrina, cel mai important este faptul ca Ponta, alaturi de PNL, au castigat majoritatea in Parlament cu acelasi discurs anti-austeritate.

Recent, premierul Victor Ponta a plafonat salariile directorilor din companiile de stat si a anuntat ca analizeaza impozitarea suplimentara a sumelor din pensie sau salariu care depasesc 4.500 lei pe luna. De asemenea, Guvernul ar putea sa impoziteze suplimentar profiturile companiilor petroliere.

Pe langa aceasta tema comuna a supraimpozitarii bogatilor, care a castigat teren in intreaga lume dupa criza financiara, pe agenda lui Ponta nu lipseste masura de crestere a salariului minim, la fel ca in cazul lui Francois Hollande.

In acest context, la summitul Consiliului European din 28-29 iunie, Victor Ponta se va plasa cu siguranta in tabara lui Francois Hollande, alaturi de sustinatorii masurilor de stimulare a cresterii economice si de franare a austeritatii.

„Abordarea noastra economica trebuie sa transceada dezbaterea actuala dintre crestere si austeritate.Toti politicienii lucizi favorizeaza cresterea, la fel cum favorizeaza finantele publice sanatoase. Ambele pot fi realizate daca rationalizam cheltuielile, investim resursele disponibile cu intelepciune si combatem evaziunea fiscala”, a spus Ponta recent, intr-un interviu acordat Wall Street Journal.

El crede ca pendulul politic a inceput sa se incline din nou in favoarea progresistilor.

In plus, premierul Romaniei are tot interesul sa mizeze pe cartea anti-austeritate, avand in vedere alegerile recente din Grecia si faptul ca in toamna urmeaza votul romanilor, inclinat in acest moment tot impotriva masurilor de austeritate.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a fost un sustinator fervent al austeritatii si este posibil ca pozitia sa la masa Consiliului European sa fie pro-austeritate, cu toate ca in ultimele luni si-a temperat declaratiile cu privire la masurile nepopulare luate de Guvernul Boc.

1. Credeti ca tabara anti-austeritate va domina Consiliul European?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri