Administratiile locale au primit sarcini, dar nu si bani pentru reabilitarea termica. Pentru a pune pe roate programul esuat, Guvernul a decis sa-si reduca implicarea in program fara sa asigure primariilor resurse financiare
Statul a decis in iarna anului trecut schimbarea regulilor pe baza carora se desfasoara programul de reabilitare termica a locuintelor. Potrivit legislatiei existente pana la acea data, costurile de reabilitare termica erau suportate in proportie de trei sferturi de proprietari (15% din fondul de reparatie a locuintelor disponibil la nivelul asociatiilor la care se adauga 60% din credite angajate de proprietari), in timp ce 25,5% din sumele necesare erau asigurate din subventii prevazute in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

La finele anului, prin OUG 187/2005, Guvernul a decis schimbarea regulilor jocului. Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit nominalizate in programele anuale se asigura, in parti egale, din (...) alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.

Facere de bine pe bani straini

Defalcat pe principalele categorii de participanti la program, masura adoptata de Guvern obliga la o contributie cu 7,8% mai mare a statului la reabilitarea termica a unui apartament, cu 42% mai mica pentru proprietar, dar cu 33% mai mare a primariilor locale care, pana anul trecut, aveau doar rol administrativ. Cu alte cuvinte, statul va face un bine proprietarilor, dar, in principal, nu cu banii sai, ci cu cei ai primariilor locale, dar pe care acestea nu ii prea au.

Masura adoptata de Guvern a ajuns sa opuna asociatiile de proprietari primariilor. Daca reprezentantii primelor afirma ca programul este cu mult mai bun decat precedentele propuneri, primarii spun ca masura este contrara legilor si ca bani pusi deoparte pentru program nu prea sunt.

Pana acum a fost o legislatie nu tocmai avantajoasa pentru asociatiile de proprietari: expertizarea si proiectarea erau platite cu bani de la buget, iar la executie doar 25% era ajutor de la stat, restul fiind suportat de proprietari. Am modificat legea si, potrivit prevederilor in vigoare, pentru executia lucrarilor de reabilitare termica, de la bugetul de stat se aloca o treime, de la autoritatea locala inca o treime. In acest mod, primaria este mai implicata si responsabila in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii locuintelor, afirma Laszlo Borbely, secretar de stat in MTCT. Acesta are chiar si exemple pozitive asupra felului in care administratiile locale au inteles noul lor rol.

Un exemplu pozitiv este cel al Consiliului Local Cluj, care a si prevazut in bugetul pe 2006 o suma pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.

Legalitatea masurilor, indoielnica

Dar nu toata lumea este incantata de noua intorsatura de situatie si, evident, printre nemultumiti sunt primarii. Potrivit conducerii Primariei Sectorului 2 al Capitalei, masura Guvernului este ilegala si s-a facut prin incalcarea a doua legi.

Prima lege, incalcata in opinia conducerii de la sectorul 2, este 215/2001, privind administratia publica locala. Aceasta mentioneaza ca autoritatile administratiei publice centrale nu pot stabili sau impune nici un fel de responsabilitate autoritatilor administratiei publice locale in procesul de descentralizare a unor servicii publice ori al cresterii de noi servicii publice, fara asigurarea mijloacelor financiare corespunzatoare pentru realizarea respectivelor responsabilitati.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1128

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri