Ultimele cifre de la INS arata o reluare a tendintei de crestere a somajului, care a urcat in mai pana la 7,7%. Problema a fost sesizata si speculata politic de catre seful statului, Traian Basescu, prin intermediul unei critici dure la adresa noului Guvern. Avem insa cu adevarat o problema in Romania cu somajul?
Rata somajului ajustata sezonier a fost estimata pentru luna mai la 7,7%, conform metodologiei BIM, in crestere cu 0,3% fata de luna anterioara, potrivit anuntului facut de Institutul National de Statistica (INS).

Problema nu pare sa fie actuala valoare, de 7,7%, pe care multi economisti o considera subevaluata, ci faptul ca incepand din 2010 somajul s-a mentinut la cote ridicate, iar ultimele evolutii nu indica nici pe departe stabilizarea.

Graficul de mai jos, preluat din comunicatul INS, arata evolutia ascendenta a somajului din ultimele luni, care ar putea sa prefigureze un nou maxim al acestui indicator in cel mai scurt timp.


Sa intelegem somajul...

Evolutia somajului este strans legata de ciclul de business, ceea ce inseamna ca intr-o recesiune rata somajului creste, iar in perioadele de boom atinge minimele. Totusi, ea este influentata si de alti factori, precum politicile care vizeaza piata muncii sau demografia, dupa cum arata un studiu al Eurostat.

Ca urmare, un somaj in crestere genereaza pierderi de venituri la nivelul indivizilor, creste presiunile pe buget in sensul expansiunii cheltuielilor sociale si scade incasarile din taxe.

Insa, rata somajului este un indicator "intarziat", pentru ca la inceputul unei recesiuni va incepe sa creasca cu un decalaj de cateva luni, iar cand economia incepe sa isi revina se va manifesta acelasi decalaj pana cand rata somajului va incepe sa coboare.

"Este normal sa existe acest decalaj, pentru ca firmele cresc la inceputul unei noi perioade de avans economic prin productivitate mai mare, adica angajati mai putini care lucreaza mai mult”, a explicat Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Stam bine la nivelul UE, dar revenirea va fi lenta

Potrivit Melaniei Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank, Romania nu are neaparat o problema cu somajul, avand in vedere evolutia globala si cea la nivelul Uniunii Europene.

De fapt am putea spune ca Romania sta chiar bine la acest capitol in randul statelor UE, dupa cum arata graficul de mai jos preluat din cel mai recent raport Eurostat.



In schimb, crede Hancila, Romania are o problema in ceea ce priveste rata de ocupare a fortei de munca, iar aceasta ar "trebui sa fie una dintre tintele pe care trebuie sa se concentreze autoritatile".

"Gradul scazut de ocupare determina multe alte dezechilibre: deficitul bugetului de pensii, contributia redusa la veniturile bugetare si de aici rezulta fondurile insuficiente pentru invatamant, sanatate", subliniaza Melania Hancila.

De asemenea, economistul Volksbank sustine ca si sistemul de ajutor social din Romania este destul de permisiv si incurajeaza nemunca. In plus, nici companiile nu sunt sprijinite pentru a-si creste efectivul de salariati, desi sectorul privat a fost singurul care s-a restructurat de la inceputul crizei.

Hancila crede ca, in actualul context, revenirea economica si implicit scaderea ratei somajului va necesita o perioada lunga de timp, pentru ca "pana la urma este un dezechilibru structural si va fi foarte greu de corectat, avand in vedere ca trebuie schimbata mentalitatea oamenilor".

"Oricum, mai intai trebuie sa revenim pe crestere economica si evident la o crestere mai mare de 1%, pentru ca avansul economic actual este obtinut fara prea mari eforturi si cu forta de munca deja existenta", a concluzionat Melania Hancila.

Imbatranirea populatie este problema cu adevarat periculoasa

Dupa cum a remarcat economisul Volksbank Melania Hancila, Romania se confrunta atat cu un grad scazut de ocupare al fortei de munca, cat si cu problema imbatranirea populatiei, iar acest aspect "va cantari destul de greu asupra dezvoltarii economice a tarii".

Un studiu al CIA proiecteaza o harta a lumii in 2025 care arata ca Europa, inclusiv Romania, alaturi de Japonia vor deveni regiunile cu cel mai mic procent al populatiei sub 30 de ani.

Practic, in Europa, pana in 2025 tinerii sub 30 de ani vor reprezenta mai putin de 30% din populatia totala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri